有無人移左民之後物慾低左

505 回覆
1659 Like 80 Dislike
但老實,美國既話,如果你住d old money州,old money county,一樣係以衣著取人
例如?
瑩光色風褸有畫面,加對濕鳩跑鞋
見到好多大波妹大波仔都好想揸
香港人鍾意攀比
我來到都賣左隻撈 買APPLE WATCH算
反而著Adidas Nike d人仲會讚你件衫靚
戴隻錶無人會留意 咁戴來做乜
ching咁講全世界都係冇獨有文化
成堆loser圍爐打飛機肉酸到
好心就搞清楚

你哋係冇錢冇能力先焗住變成咁
你睇你哋個連登契爺bob叔點嘆世界先啦

你有錢有能力唔做先係放棄物慾
亦都係呢種人先抵讚
嘩屌,好有畫面呀
或者濕尻行山鞋

喂唔該行山先咁著啦大佬
依家邊個駁唔到我捉外國人字塞呀柒頭皮
答撚到邊啲先算係香港人呀
駁唔撚到就轉移話題
明明係你自己淨係去過美加澳就學人喺度拋書包
就吓你唔講日本人啦,英意法嘅人對衣著都係好有要求
Western world呀啱唔啱你口味呀
洗唔洗又搵吓倫敦巴黎米蘭啲人係咪淨係喺所謂downtown先著得有要求啲呀
CT,VA果d 你去果d濕尻golf club
真係會著到Ralph Lauren d model 咁
點睇都係你要針着咩係外國人
唔好惱怒成怒喇柒頭皮
你自己都set個日本人trap出嚟自己踩 邊個夠你型
扮咩唔講日本人 收皮喇柒頭
我冇講過呀唔好屈
係佢講到自己好撚熟咋
外國生活一黎文化背景同審美唔同
二來大部分都係隨意落樓look出街根本冇人care

我依家問佢點分得出
你衝出嚟柒做乜鳩
真,買落d Chanel 完全唔會咩咩嚟都唔知俾邊個睇
可以每個月換新屋住
噢我明
我會覺得咁比較係環境使然?
街邊路人都係同美國人vibe咁
overall我既睇法不變
打咁大堆嘢都淨係識針住個日本人嚟講廢撚到
再者in general外國人係指歐美人
但係唔代表日本人唔係外國人呀
實際上日本人都係外國人呀
你係咪小學未畢業呀洗唔洗我幫你打去入境處問呀
佢地覺得自己心靈富有
由佢地打下飛機啦
吹草機有冇好介紹?
唔係你有冇講過
而係係你定義面前就係唔存在獨有文化
你自己諗下先講野唔好周圍吠

簡單講你覺得咩係香港文化
我係咪搵到唔跟你個套文化既香港人就可以否定你
佢至少都係三個有代表性既國家住過 你呢?
大學同佢地落去飲嘢好自卑,之後都唔想去
外國係咁架啦,仲成日諗住物質生活做咩
外國呢個term本來就係指香港以外國家,咩時候變咗西方獨有?日本同韓國唔係外國?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞