有無人移左民之後物慾低左

505 回覆
1659 Like 80 Dislike
心情好咗,唔需要靠物質滿足自己。

多了在户外散步,睇雲。好大個天空,成日見彩虹

岩呀 ,係英國食嘢為左生存 ,啲人好似唔追求食物既味道
不過我番工都仲係要打扮 ,但無咩衫款好買
我真係好明白
但你發覺佢地唔係好多人用 唔會一街都名牌 淨係名店街果邊會見到個個人用名牌。
咁香港都係啦
大陸人會全身名牌 唔唔知點解著出嚟好柒
因為大陸人鐘意名牌之如係鐘意著最突出既款
總之大大個LOGO或者成件衫都係LOGO就最岩,如果係鮮艷既顏色就仲好
相反香港人鐘意名牌但普遍揀都係會揀D低調D既款為主
你去到嗰邊搵唔到錢梗係低咗啦
睇你移去邊啫
你移去東京 倫敦會唔會物欲低唔買野啊
容易滿足左,壓力大行下公園就放鬆晒
返工又冇OT,放假多數周圍去,買野見岩先買
主要都係拎錢去食野,買野留返依加black Friday先買
你證明到注重衣著外表係香港文化
我唔係想細分咁多地區而係想指出依樣根本就唔係香港文化

我住左外國十幾年 除左各地downtown area
外國人根本唔會好似香港人個種打扮過先出街

依句係佢上面講嘅

喺香港唔洗去啲偏遠地區
淨係去啲屋邨都大把街坊look
同佢講嘅’外國文化’根本冇分別
真,以前出街要襯下,因為d fd都唔係求其著
而家連街都唔使出
即將去加拿大揮手

諗返起前幾年喺台灣生活,的而且確行小北百貨仲多過行大公司

得閒冇嘢做就諗吓點樣令到間屋可以生活得更加方便同埋美觀,一係就去洗下車打下蠟

雖則話台灣嘅生活係我眼中真係唔係幾好,如果唔係我都唔會去加拿大,但係的確離開咗香港之後物欲係降低咗好多,某程度上就好似你哋講咁,注重返自己本身嘅生活質素,而唔係諗點樣去彰顯自己嘅身份地位俾人睇
好事啦

人隨環境改變

香港環境係好你就唔會走啦
其實香港都日日牛記笠記出街,不如定義物慾係咩先啦,最有錢嘅人先會日日着住啲靚嘢出街,唔怕俾人老笠咩
買得仲多過以前
其實我覺得唔係物慾低左
而係會洗錢既地方唔同左
我唔知佢地諗咩啦
以前間公司有幾個女人日日都shopping/網購 咁濟
佢地開心就好了 我就唔明買啲唔等洗嘅做乜
唔高壓邊有得你過嚟英國歎世界
有錢邊到都平..窮邊到慘.
點解呢
洗多咗好多錢買戶外活動gear
唔洗扮咁靚
黃種人係外國唔洗打扮咁勁
反正會跌咗grade
身高冇外國人咁好
而且低調安全好多
唔好比人覺得有錢
點解要諗人衰呢
自己好過啲?
我做返本行喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞