有無人移左民之後物慾低左

505 回覆
1659 Like 80 Dislike
冇消費券?
香港已經唔算
日韓 特別日本先係極致

冬天都係著件厚褸
入面是鳩但
無係香港咁想成日買野 但都會想等sale時執下平貨 買下d down jacket咁
主要因為搵少咗,稅交多咗,消費品又要稅
根本無乜多餘錢消費
不過商品款式又少又舊係真
係英國大部分場合見到既香港人著到好頹唔撚打扮 永遠都係款式過時亂咁襯既牛記笠記加波鞋
本身人種外貌體格已經比唔上其他人 仲要著到爛身爛世
本身係香港已經係咁
我人在英國都係做返本行
宜家走既都有人有料
可以嘗試唔好諗人衰既
香港社會有少少扭曲
捱生捱死先得人地輕易得黎既野
當你覺得原來生活可以係咁簡單開比
唔洗再用小朋友做軍備
你就會開始享受人生
明明係佢地自己唔打扮就賴尻local唔打扮

一向都係咁,估計移唔移民都冇分別,冇嘢on9得過跟風買嘢同靠物質滿足自己,太空虛太禽獸啦
物慾係因為你身處一個有比較所以高壓既環境,以前唔覺,但係嚟咗外國之後發現香港其實係一個好畸形嘅地方,由讀書開始已經個個喺度比較,你要好注重自己,一有少少唔對路就好多人會評論你(我果個年代讀書係咁)

出咗嚟社會,個個都要着名牌,揸靚車,聽有車嗰啲人講嘢,佢哋好鄙視日本車,好似唔係揸波子嗰啲都係垃圾咁樣,揸tesla又話點垃圾、女人司機又話人唔識揸車、著靚啲去考車又話人勾引個考官⋯⋯

總之由細到大都係一個大家互相評頭品足,導致好大壓力既環境。

外國好多城市一來冇咁繁榮,又或者人地既價值觀就係咁,你著乜野都唔會有人笑你,著名牌又唔會有人讚你(反而你著啲普通野但著得靚就有人讚),所以你都唔會去夾硬用錢去裝飾自己,食既野唔會去打卡就係為左俾人睇。香港係多野食過好多地方,但睇下啲social media 見到啲人中意打卡既野食都係好靠gimmick, 咩勁大份xx,xxxx日本和牛….好多人會為左個名去食、食既過程都係好想其他人知道自己食左咁多好野。
如果同鬼佬鬼妹同事人地約你出去bar飲野,你著得頹人地背面笑你,你唔知咋

一拍埋去咪格格不入
衣著幫到好多?
人類幾時先發現追求物質是戇鳩?
https://lih.kg/3218039

恭喜樓主
仲要MIC衰過淘寶
係香港出街有乜唔係粗茶淡飯?茶記即食麵配隔夜方包多士?兩餸頹飯?
一律我純稱呢班人叫綿褲人

有綿褲人出現既地方,一律被認為係閪區
返中環唔拎返幾個名牌會失禮
你係咪住加拿大

英國同你調返轉喎師兄

落街買餸個阿嬸都執得好正
心境平靜左
條街少人
樓主嘅Shopping係去Uniqlo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞