有無人移左民之後物慾低左

505 回覆
1659 Like 80 Dislike
同意
懶冇打食飯個part
出街食飯對佢地嚟講好多時係一件formal既事
唔同香港人生活習慣出街搞掂
有冇諗這係香港地搞到物慾太重
無錢又低人工,點有物欲
整齊企整同周身名牌又係兩樣野
咪係,聖誕節就快嚟,又可以買聖誕樹
想8下呢類小鎮上網會唔伯好似香港村屋咁慢 定再慢D
物慾返而重左食新鮮牛扒水果,買唔同style既衫著(外國無人judge你),買各種電器(經常有promotions)
我都係,但開心左
生活好似簡單左好多
買衫真係少左
其實而家香港啲村緊屋通常都有1000m光纖寬頻(好似係)
英國一般係咩網速?
衫褲鞋襪嗰啲低咗勁多
淨係成日諗買野返屋企玩
同問
我見啲港豬日日大魚大肉,食米芝蓮買手袋
物役於人 何必呢 香港人為左買d 勞呀靚車 納米樓
返d唔鐘意既工 做d唔鐘意既野
人就本來無一物 生不帶來 死不帶去
生活本身就應該係咁
只係你係香港比人洗左腦要買乜買麥
香港冇興趣可以培養
咪使錢喺表面啲嘅嘢
住埋d3,4線城市小鎮
成班窮撚扮chill
唔好咁啦樓主駁唔到架
班英國人 求其去THE IVY食都著到去飲咁架
同意。英國真係好多機會都可以著得是正

求其去間fancy 少少既餐廳。你自己著得太頹都覺得同果度格格不入啦

千祈咪信連登仔話去到外國可以求求其其著

而家就算落街去超市買餸都要梳返個頭。著返件正常少少既褸。踢返對boot先落街。
英國為例

去公園散步有個國民look。
Joules 雨褸/barbour wax jacket
腳踏一對wellies或boot

出街去一般西餐廳食飯。只要間野fancy少少。你自動自覺會執得正少少先會行入去

否則你會極其格格不入

唔理你信唔信。反正我信了。
有閒錢果班咪搭個easyjet,ryanair去 南歐做大爺囉
整齊企理得黎,人地可能著緊d國民名牌呢
男女Barbour,
女ted baker,Joules雨褸

咁呢d牌子又唔算太名牌。但叫有牌子囉
formal唔formal我唔知啦。

但我眼見大部份人出街食飯都真係好少著得太求其出黎
人頭20-30鎊起既餐廳黎計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞