有無人移左民之後物慾低左

505 回覆
1659 Like 80 Dislike
文化既問題
正常你去荃灣沙田元朗呢D地方行街大鳩把人都係HEA著
男人咪又係tee短打波鞋,女既tee長褲波鞋
就算你星期6日去酒店食個lunch,9成男人都係tee/polo+牛仔褲
香港買歐美品牌既護膚品化妝品名牌包包係貴
但絕對唔會係全球最貴
亞洲黎講算平添
其實香港都無人逼你一定要買名牌著靚野
會唔會係佢地自己本身有問題
去轉東京 大把人打扮 著靚野啦
班移民撚咁都有得屈香港
落中環除非返工或者擺明去老蘭蒲
唔係都唔見得著得好撚型啦
班友生活喺平行時空

如果唔係樓下看更,隔離屋陳師奶同埋茶記幫你落單個waiter都會對你評頭品足
如果無錢又唔係專業人士,移民外國相信生活唔會好得過香港英國/加拿大物價唔低得過香港幾多,但人工就差得遠
如果全部都鐘意?
無錢邊都到慘
其實都無問題,最緊要自己過緊既生活係自己鍾意
主要重點
1. 23 歲以上人BNO移民的法定最低工資將從每小時 9.50 英鎊增加到 10.42 英鎊!
2. BNO移民個人免稅額和更高的稅率門檻再凍結兩年,直至 2028 年 4 月!
3. BNO移民國民保險和遺產稅起徵點也凍結了兩年,直到 2028 年 4 月!
4. BNO移民股息和資本利得稅的免稅津貼也將於明年和 2024 年削減!
5. 預計 2024 年、2025 年和 2026 年分別增長 1.3%、2.6% 和 2.7% the UK is at its BEST!

更有利BNO移民措施包括:
1. NHS 預算將在未來兩年每年增加 33 億英鎊,有病及唐氏綜合症BNO移民一併受惠!
2. 學校支出將增加 23 億英鎊,BNO移民下一代將會獲得更好嘅西方非洗腦式教育!
3. 未來五年提供價值 136 億英鎊的支持,以幫助企業當然包括bno移民企業降低商業利率,包括凍結和減免!
4. 取消 100 多種商品的進口稅,包括一些食品,為期兩年以降低成本,當然包括最受BNO移民歡迎嘅牛扒!
樓主好撚柒 想圍爐踩港點知連移民既都唔彩你

淨係呃到啲唔睇留言既兒登細路千幾正皮
因為香港太多啫
因為吹得大得滯剩係著衫佢講外國定香港個部份都錯撚晒
因為香港係大城市啫
難道新加坡倫敦上海唔係咁?
祖國接濟你班香港黃絲, 係諗住你地有D錢谷下消費, 點知過到去又貪人地免費教育, 又唔消費, 做哂寄生蟲
唔同左心態,鬥同show off 都無人欣賞。

自然會專注返自己
根本就係,我而家喺香港冇咩特別都求其淨色衫褲拎部電話就出街同返工,銀包都唔拎,最簡單嘅生活先係最舒服,咩名牌袋衫褲係買果下會開心,但諗諗下之後咪又係咁,拎啲錢食啲好嘢好過,以前買啲叫名牌野,咪又係咁用,一千蚊件tee同$100 著一年咪又係殘,件貴野仲要小心著小心洗小心放,都唔知為乜
我喺香港都無物慾,錢都係唔夠使
無錢要plan住用咪物欲低
你住得偏渣下話
都洗濕左個頭
唯有自己呃自己
係香港好多人都太介意其他人眼光
我覺得唔影響人
做自己最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞