柳應廷 Jer Lau 討論區(11)|三十而立 生日快樂 柳炒受柳

1001 回覆
20 Like 5 Dislike

🫶🫶🫶
最後個scene 又好似去得翻砂之器
張車頭相好靚
靚到同嚇到我心跳停咗幾秒
估唔到係個女主角都死埋
其實離別個女有食藥又住係d咁遠離人煙既地方 有估係咪有病之類
見到有人解讀MV 應該算係比較接近嘅解讀?

拉返開個話題
而家聽返物語系列 覺得寫得好白
跟住啲歌越嚟越玄 越嚟越難明

BTW 見到之前講風靈MV嘅問題
唔知係已經慣咗定係點
我覺得風靈冇MV都OK 因為風靈成首歌好有畫面感
由INTRO有種虛無嘅感覺
去到主角喺虛無空間忘記唔到以前嘅事(風鈴響聲)而投唔到胎
跟住因為自己乜都捉唔住而崩潰
最後發現原來一切都係源於自己
如果放低執念嘅話 或者痛又未必真係有想像中咁痛
之前嘅執念 傷痛 遺憾 就喺虛無之中隨風流逝

我自己好鍾意「生生 世世 終於那 海闊 天空」
好似有雙重意思咁
一個意思係「生生 世世 終(結) 於那 海闊 天空」
男主角一生就喺海裡面結束
另一個意思係「生生 世世 『終於』那 海闊 天空」
男主角終於可以得到解脫

連埋今次首歌
成個團隊都好癲成個故事好完整
全部歌可以出一隻概念碟 真係點夠你哋玩
其實嗰時應該就有絕症?就走嘅階段
應該MM7唔關果九隻歌嘅故事
Mv好多details位 真係好有心思
冇諗過連mv可以relate到去唔同歌
呢個團隊真係好癲
覺得唔關事+1
因為係3年既總結所以係造型個到落一筆帶一下 我係咁覺得
柳應廷個高級嘴需要大量保濕

個mv真係好靚
mo導拍得好正
歌詞一開波講白光,代表已經死左

MV一開始柳仔已經係鬼魂,全白打扮

而家先睇清楚原來個結他咁型
見字搽海量潤唇膏
原來係咁 都符合小克一直以來既生死世界觀
瞓之前厚敷凡士林啦 好有用
成首歌嘅歌詞明明都正面 但真係帶淡淡嘅悲傷

好唔捨得呢三個三部曲
但都好期待下一步
過來人表示狂飲水最有用臨瞓前厚敷都有用
呢首歌勁在比喻人生,亦都可以比喻一段關係

有冇人知道mv係喺日本嘅邊度拍?
解讀得好好
好鐘意今次個色tone 好似fujifilm色系
同埋佢一路望住觀眾唱咁 好正 3首之中我最鐘意呢個mv
Btw 啲銀器係咪柳仔自備 好靚
唔知點解我覺得柳攞住樂器周圍彈個到 好似refer緊佢以前busking咁 攞住結他周圍唱咁
題外話 張遺照靚到好似韓國證件相咁
sorry柳 忙咗一日依家先得閒細味
新歌旋律勁好聽 一秒入腦同埋唱呢歌好似冇乜以前唱慢歌好肉緊嘅feel 佢又進步咗全程耳仔勁relax咁享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞