英國嘅送貨服務真係一流

245 回覆
582 Like 84 Dislike
我都極度懷疑樓主講反話
我有一次試過話聽日送
點知無送到 變後日

然後又好似你咁
試過明明係屋企
又話無人

呢到啲送貨勁垃圾。。
其實都係睇人
擺門口嚟講就幾乎全部都係咁我淨係得買貴野用dhl送要求要有簽名先唔會就咁擺門口 所以我個門口長期擺一堆垃圾算 等佢地擺喺個垃圾堆度
試過好多次啦人係屋企但冇人敲門
所以我直情remark Amazon 叫佢放係垃圾桶後面算
不過就真係唔敢買貴野
英國服務出名閪講真
dhl 自己簽當送左
試過DPD幾次都係放垃圾桶但佢會放淨係掉紙皮果個
然後會zip張紙係blue bin
如果佢唔係放落其他污糟既垃圾桶我覺得都可接受
同埋急凍野好似多數都DPD送
試過訂兩間急凍狗糧都係佢送 幾準時
暫時無乜唔好既經驗
係英國想屌人都無得屌
根本你唔會搵到真人聽電話。。
咁amazon貴野會要求收貨果陣俾code
應該唔洗驚嘅
Amazon expected勁多buffer
早一兩日係正常
Amazon US去HK直情可以早成個星期
感同身受

好在我寄件貨係高科技電子零件(水貨佬生意)
冇話有refund呀,可能又撞正blackfriday啦
真,答埋d野一個loop, 完全解決唔到問題
總之唔會比你contact到真人
之前reddit睇過德國人都屌到德國dhl垃圾咁
有人講過話deliver咗去第二個地址但個地址根本唔存在
大概歐洲通病
唔係Amazon 啦 講緊其他
Amazon 買過Mon都安全收貨既
送貨佬送到客人樓下,客人唔聽電話,唔通下下咁戇鳩unload完啲貨再上門拍門咩

放大堂嘅話又唔係個個管理處都肯,例如大件傢俬始終都有可能阻住走火警,肯收都一樣有客會屌你點解可以放佢啲嘢喺樓下;管理處唔肯收嘅話情願車走

但係調返轉頭諗你啲貨塞死架車嘅話,貨車佬落唔到其他客嘅貨,如果唔放低啲貨先,即係送下個客就要搬貨搬三次;
攰唔緊要,最慘係繁忙時間塞車或者遲收工,送貨遲咗畀客屌不在話下,公司理閪你死,ot 冇補水,諗下都知香港啲司機唔會同你咁玩啦

仲未講啲閪客臨時改地址,或者要行樓梯事前唔講,送到府上又要乜又要7呢件要咁擺嗰件又要點擺

反正無論點做都有機會畀人屌,咁緊係揀個最快收工嘅方法啦

要避免以上爭拗,其實係要客同office傾好,例如臨時改地址要點安排啊?冇人聽電話咁又點呢?
喺份訂單度寫到明明白白咁就冇交嗌
我早排有件eBay冇唔見但冇得拎….tracking睇到話寄過但unsuccessful delivery返左郵局,但我睇返cam佢冇留到張missed-you卡,冇卡唔比我拎貨又唔比我redeliver, 最後要等成個月彈返去個賣家度再寄過
Amazon點解可以人影都無,通常佢一個stop送1-3個客,佢會放低件件,禁門鐘,然後走去你對面/隔黎家人到送貨,然後返轉頭望下你有無人收貨,無就收走
當然都有d人鳩扔,佢地一日送300件貨within 7-8hr, 平均分半鐘要送到一件,所以依頭扔低,果頭就上車撻匙走人

Dpd 就因為條route係公司篇比佢地,每單都有限定一個時間送,但公司個system 又on9, 送完依到走左又叫人返轉頭送

Royal mail就算啦,乜都舊過人
個問題係「個客」好多時係出貨果個
但收貨果個想點好多公司唔會俾佢有選擇
出咗問題果陣成日話出貨條友話ok喎就算
而且有時大公司如dhl之類有得俾你網上填form揀點收都好
送貨條友都可以無視啲instruction
你件貨分分鐘打咗回頭
兩張sim card係機場呆左八日,唔知做乜一封信要坐咁耐監
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞