英國嘅送貨服務真係一流

245 回覆
582 Like 84 Dislike
明!完全搵唔到地方投訴/追貨
人哋唔小心攞錯都話人偷?
Hermes / Evri 同DPD絕對頭號垃圾不可靠
試過仲要張相唔知影乜撚野
賤價運費
係amazon 買左部電視,本身話幾日後送
點知送果日話入錯倉,要我自己打去送貨公司再約送貨,前後搞左2個星期
我點知佢係咪真係唔小心攞錯?可能佢偷完見唔值錢或唔啱自己而擺返話唔小心呢?
Royal mail and Amazon Prime in general係ok的,我經常買野用佢地,從來冇試過比個送貨員食咗件貨,送錯咗比neighbour係有,但唔多。

但evri DPD 呢啲,經常性攞明尻影幅相食當送咗食你件貨。其實如果呢啲公司唔開始改善管住班送貨狗同做賊冇分別。真係想知歐洲其他係咪都咁閪
英國送貨經常9流流亂放,送錯門牌

不過香港都有個問題係只可以指定日子無得選時段變左等成日
HKTVMALL就比較好,話6至9就通常5點半後至9點實到
佢係預早幾日約好時間送嚟嘅
Amazon 係做refund上係爽手的,過咗個送貨日期兩曰都未到嘅話,實退比你。
我相信同個管理有關囉,送貨狗乜人都有,唔管嚴啲點得
係 我見到好多香港人揸自己車做evri

替佢地慘 依間垃圾公司
我初到英國做咗兩日evri😂
兒戲到仆街,apply完send封email叫我去briefing
聽佢up完就直接開波比件我派
可能我唔熟手,派15件野用2粒鐘
1件仲要彈回頭要送翻去倉

而家apply Yodel,一樣大公司
守則多但合理
喺倉執貨要着安全鞋、着龜背同埋ID card
送貨每件都£0.75起跳再另加油錢

btw off topic咗少少
英國送貨大部分時間都幾好,都算準時
可能佢比個range大啲,例如1000-1200送到
香港就係純粹同你講10點送到

不過兩個地方又好難做比較
香港咁逼揸車又成日塞車,唔遲都變遲啦仆街
郁啲又篤油,路又窄人又閪
英國啲路都窄,人人禮讓啲脾氣又好啲都冇覺得塞車係咩一回事
香港人住喺香港=長期塞車
英國人大多住市中心週邊地區=少塞車
香港係同你講9:00am-5:00pm送到
Compare to evri Dpd sign完偷你份件,邊様衰啲
擺係門口唔出聲試過,擺去隔離屋又唔寫擺左去邊間屋又有,明明話送貨早左一日黎或者遲黎都有。
人地預左個日收貨專登請假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞