英國嘅送貨服務真係一流

245 回覆
582 Like 84 Dislike
好無助
D濕9 apps用到嬲
argos係ok
但amazon唔撚掂
Royal Mail勁垃圾
Unsuccessful Delivery重新book過至少兩日後
book完日子都可以搞錯
雖然暫時都無大伏
一般都係喺amazon 同大嘅網店argo 等等買嘢
so far 算係咁

好多時amazon 送貨就放低喺門口就禁門鐘
行過去門口唔使1分鐘都可以連送貨員都唔見影

上面話dpd 好伏,要睇你買嘅貨對方有無畀多少少做tracking
暫時我買嘢嘅公司用得dpd 好多時都包有tracking,送貨當日上pdp個網直頭睇到架車行到去邊
最近一次經dpd 送貨就係寫下午2到4點送貨,2點半送到
但最好笑係早上11點左右我見住架車停喺隔離街,之後開去十幾公里外送多幾單job ,再返嚟送畀我...

Royal mail 個垃圾app 成日睇唔到tracking
同上面有人提過咁講一樣
試過個tracking hold 喺話收咗貨,之後無咗下文
結果係第二日下午就收到件貨
但個網仲喺顯示要過三日先送到貨,最後搞到amazon email聯絡問我係咪一直未收到,叫我耐心等待或者可以選擇退貨

hermes / Evri 真係名臭到見到就知伏
喺華南行買完嘢,佢用Hermes 送貨
12:30 send email話14:00 到16:00 送嚟
15:30 send email 話15:00 到17:00 送嚟
最後係晚上19:00後先送到嚟
喺ebay logi訂個mx keyboard 佢又係用hermes
又係話14:00到16:00 送嚟
我全日喺屋企等到14:32 先收到佢email 話14:31送嚟但無人喺到,所以留咗件貨喺門口
我衝出門口望嚟望去都唔見有送貨
喺個email 嘅location 見佢指住隔幾個單位,行埋去隔離屋望睇下有無放錯門口都無發現
結果佢16:00後先嚟到禁門鐘話送貨
Royal mail起碼好少整唔見先
Parcel force 永遠最後一站先到我,試過連續四日out for delivery都送唔到我到

Amazon成日提早送到,講緊可以expected聽日但今日就out for deliverywfh就還好,要日日返工果啲就碌柒

EvRi(以前叫Hermes)簡直係垃撚圾,冇客服可言,delivery啲野又亂咁扔

UPS、DHL果啲就最正常,平野就DPD都唔錯
evri 成日send msg 話我有郵件未收,叫我俾1.15鎊改order

我都廢柒事理佢,我無野會由evri 寄黎
早2日先收咗件dpd,佢真係係email指定比我果個鐘內送到
Parcel forc永不錄用
試過貼錯waybill將我件貨送左唔撚知去邊,要我特登搭車去搵
AI CS簡直係本世紀最on9發明
bno撚二次元讚英
借書留書服務收費公平嗎?
英國啲DHL都好睇送貨條友
試過明明喺屋企情況下
送貨員無啦啦將件貨俾咗隔離屋當送咗
仲要係我冇授權話隔離屋ok
隔離屋係劏房黎嘅根本唔知裡面有乜人住緊想拎返都唔得
你有得搵還好,我件parcel八月卡係個轉運站到而家都無郁過

睇到呢個post先醒起有件咁嘅事,DLLM parcel force
呢間真係極差 初頭唔知佢咩料仲特登加錢要next day delivery 點知都可以遲幾日先送嚟 佢冇一次係準時嗰日送件 但啲公司好鍾意用佢 有時想揀第間都冇得揀 同埋就算佢改咗個名都唔見有好返少少
睇地區
我同我個fd比較,一邊收得好齊,一邊次次唔見野
我試過早上6點半送床褥….天都未光就送貨
EVRI即前身Hermes
真係垃圾到仆街
上年11月中買左聖誕樹同d裝飾然後消失左
果陣又Covid 高峰又年尾無乜人做野
搞左勁耐先refund到
最搞笑係1 月果陣失驚無神送返哂d裝飾返黎
但棵樹依然係失左蹤

仲有試過幾次無左件貨都係EVRI 送貨
不過英國好在好易搞到refund
hermes啲友一係戇鳩一係hea做
有時件貨細細地嘅擺門口都算
屌佢試過買啲傢俬佢照擺門口影相搞掂
大佬件貨成對門高係路人都見到啦
結果當然返到屋果陣已俾人偷咗
唔係掛呢度成日唔敲門唔禁鐘就咁扔係門口
試過買ikea我明明係屋企等佢黎 轉個頭佢話冇人收送左去我隔離屋 屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞