全港14個英文5**但中文2左既人入黎!

324 回覆
283 Like 8 Dislike
其實上到大學除左日常用語係廣東話之外根本唔會用到中文(除左中lang course)
大把professor係鬼佬夠唔識中文啦
依家咪又係食長糧做緊professor
做intern去exchange搵grad job 中文真係無撚幫助
我中學補yylam學識寫好多靚有深度既句子
依家已經唔記得哂
但係英文就仲記得因為成日用
係呢個國際社會你要上位 英文先係重點 香港既中文過多幾年都變哂普通話簡體啦

利申 岩岩去完exchange覺得普通話英文外語都好有幫助 反而廣東話中文除左粗口我睇唔到有咩用 除非你係文學撚好有詩意啦

所以中文做必修科,根本就多餘。應該同中國文學合併,做選修科。

將IT之類的科目,取代中文更加好!更適合下一代,適合世界發展。

IT都係以英文為基礎研發出嚟的科技,又係未來的大趨勢,人人都需要用到的技能。

岩岩見到
咁夠有人中文5**其他科又好勁但英文2
咪又係照入唔到u
佢呢種考試制度就係為左淘汰你呢種咁既人

英2更係
死中文無野
大學會照收
你year 1 要讀返個中文course pass 左就得
好似係
死中文無野
大學會照收
好似係

year 1 係唔係都要讀中文course架啦
垃圾教育制度
上面d垃圾仲係度吹噓中文有用
真係笑撚左
全球尖子都係用英文做交流
睇論文學最新知識都係睇英文
中文有乜撚野用?
語文係文化載體
而中文所載嘅文化就係支那垃圾文化
中文唯一價值係搵支那人嘅錢(當然有好多人都不屑同支那人做生意)
所以溝通到咪得,使撚勁咩
中文除左讀中文翻譯中史
仲有乜撚野用
我生個仔出嚟
一定唔會要佢學中文
有時間都學日法西德文
垃圾教育制度
上面d垃圾仲係度吹噓中文有用
真係笑撚左
全球尖子都係用英文做交流
睇論文學最新知識都係睇英文
中文有乜撚野用?
語文係文化載體
而中文所載嘅文化就係支那垃圾文化
中文唯一價值係搵支那人嘅錢(當然有好多人都不屑同支那人做生意)
所以溝通到咪得,使撚勁咩
中文除左讀中文翻譯中史
仲有乜撚野用
我生個仔出嚟
一定唔會要佢學中文
有時間都學日法西德文

照你既LOGIC, 廣東話無存在既意義啦
照你既LOGIC, 廣東話無存在既意義啦

你咪繼續攬住母語打飛機
對我嚟講廣東話只係作日常溝通用
學習同娛樂用英文得著更多
中文卷on99
生活上大把文章 新聞報導 告示都係中文
中文點會冇用

係香港生活根本中英文都要識
中文點會冇用

中文有用
dse中文冇用
中文點會冇用

你中文考12345 5* 5**,你都一樣識得睇啦。

你英文考1,睇得明英文報紙告示?

究竟應該全力推英文,定on99咁將科多餘的中文,夾硬捧到同英文一樣,但實際上只限於Dse咁大把。一入U,乃至以後讀書學習工作,完全學嚟都係冇用的廢知識!
中文點會冇用

究竟應該全力推英文,定on99咁將科多餘的中文,夾硬捧到同英文一樣,但實際上只限於Dse咁大把。一入U,乃至以後讀書學習工作,完全學嚟都係冇用的廢知識!

文章 新聞報導 告示
小學畢業都識睇啦
再學係浪費時間
再講大把外國人都唔識中文
唔覺佢地係香港生活有困難
我覺得條友似係鳩考中文喎 講真綜合你是旦寫啲野都唔止拎1喇 佢仲要通識拎5星,中文無可能咁差
我覺得條友似係鳩考中文喎 講真綜合你是旦寫啲野都唔止拎1喇 佢仲要通識拎5星,中文無可能咁差

ls可能用英文考呢
中文點會冇用

文章 新聞報導 告示
小學畢業都識睇啦
再學係浪費時間

小學畢業都識睇?
識啲字就代表理解得清楚?
大把人上網睇新聞同文章都會理解錯
話小學都識睇真係笑左

ls可能用英文考呢

係咁佢中文可能真係得小學程度。。。
死中文無野
大學會照收
好似係

year 1 係唔係都要讀中文course架啦

medic應該會收
可以叩門
直接去馬得啦 咁既分

洗咩騰
中文點會冇用

文章 新聞報導 告示
小學畢業都識睇啦
再學係浪費時間

小學畢業都識睇?
識啲字就代表理解得清楚?

可以睇英文,正常咩都有英文版本,反而未必會有中文。
大把人上網睇新聞同文章都會理解錯
話小學都識睇真係笑左

理唔理解錯都冇所謂嫁,中文你考1都已經好夠用。英文就算你考到3,其實都唔夠用。
Chi lun sin 6科41
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞