全港14個英文5**但中文2左既人入黎!

324 回覆
283 Like 8 Dislike
好多提子撚話咩抵啦 但人地呢個情況大學多數收啦 不過我覺得似係玩野多 明明有能力科科5猩猩 但係就炒中文2 可能係佢想發洩對中文科呢個考法嘅不滿

好多提子撚
呢個case根本三大水泡科一定收 醫法果類神科就marginal少少
屌你試下中英個成績調轉睇下hku會唔會酌情處理
dse中文科都有人爭住奶鞋底
事實係樓主同事主都冇屌過dse任何1科
跟住有班提子撚就沖出黎柒

中文5**同3,其實都係冇咩分別。反正你以後都唔需要學同運用咩中文。

自己中文廢 就話冇用

咁有冇英文2中文5**入u既例子呀傻西

你都on9
英文3仲易過中文3
英文都2個班 會唔會考慮自殺仲好
好多提子撚話咩抵啦 但人地呢個情況大學多數收啦 不過我覺得似係玩野多 明明有能力科科5猩猩 但係就炒中文2 可能係佢想發洩對中文科呢個考法嘅不滿

好多提子撚
呢個case根本三大水泡科一定收 醫法果類神科就marginal少少

中文5**同3,其實都係冇咩分別。反正你以後都唔需要學同運用咩中文。

自己中文廢 就話冇用

你都on9
英文3仲易過中文3

通識1果班更加應該去自殺

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

我回應緊你話中文5** 同 3 冇分別依句喎
拉埋英文做乜9

係冇用 大學9成英文 出黎做野又係英文 原來dse考得好又代表中文勁 真係好想聽下點解
中文根本就靠運
識幾個本身拎2
Retake嗰年一開始就瘋狂補習操卷 最後都係得2
反而我冇咁勤力最後由2變4
由325*31變5*4534
我自己都唔知點解閱讀同綜合會好咗咁多
明明綜合見解論證嗰part唔夠時間做
淨係寫咗200-300字就收咗皮

講真十個有十個淨係衰中文嘅retaker都會瞓身落去溫 知道要入返u就靠依鋪
但係最後出到嚟好多都未必掂
比起英數嚟講中文一定係努力同成績最唔成正比

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

拉埋英文做乜9

係冇用 大學9成英文 出黎做野又係英文 原來dse考得好又代表中文勁 真係好想聽下點解

依家唔係要求你5**
要求合格只係好基本嘅野

我依家讀緊嗰科夠唔洗數學知識
咁我係咪又可以屌我數學冇用

輸打贏要

你話5** 唔代表中文勁
我都可以話你英文或者其他科5** 唔代表你勁
你只係識玩公開試 背同死做pp
轉一轉如果佢哀中文就老虎蟹都冇情講
Band1英中表示 識好多同學課左成年金俾yy
咪一樣拎3 本身都差唔多

英文先係根本,中文科做必修根本on9,本來中文科就係乞食科,而家搞到補習中文佬個個豬籠入水,簡直係不知所謂。

我都覺 成班傻豬上堂聽佢講中大生活 你有份讀先算啦
利申 個ex補足兩年拎3 其實拎3唔係問題但俾佢地錯覺自己可以拎5
樓主個朋友加油
衰中文wfc

中文變選修即刻冇人會哂錢哂精神去補,完全知道係多餘同低賤的語言。
轉一轉如果佢衰中文就老虎蟹都冇情講

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

中文廢唔廢,中文都係冇用。因為英文可以取代中文,係香港中文只係用嚟叫下茶記買下餸咁,同到D普通人溝通,其實已經好足夠。
早幾年我個fd英文5** 中文2求情去ust有人收

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

拉埋英文做乜9

係冇分別,無論係將來學習同,還是工作實用。英文5**同3,就真係天與地。
其實2已經合格
見到個個話中文廢真係唔知講咩好
你可以話中文科廢 但係中文唔係廢

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

中文廢唔廢,中文都係冇用。因為英文可以取代中文,係香港中文只係用嚟叫下茶記買下餸咁,同到D普通人溝通,其實已經好足夠。

又唔係咁講,你考ao,eo都期望你有標準良好的中文程度,所以唔可以話中文冇用,不過可以話英文的確比中文有用得多
其實上到大學除左日常用語係廣東話之外根本唔會用到中文(除左中lang course)
大把professor係鬼佬夠唔識中文啦
依家咪又係食長糧做緊professor
做intern去exchange搵grad job 中文真係無撚幫助
我中學補yylam學識寫好多靚有深度既句子
依家已經唔記得哂
但係英文就仲記得因為成日用
係呢個國際社會你要上位 英文先係重點 香港既中文過多幾年都變哂普通話簡體啦

利申 岩岩去完exchange覺得普通話英文外語都好有幫助 反而廣東話中文除左粗口我睇唔到有咩用 除非你係文學撚好有詩意啦

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

你都on9
英文3仲易過中文3

我當年 best 5 76664
4c1x 得 34(66)3 7
我有中同懶到無讀過書去考DSE
中文都有5* 其他都係得3
我發現中文好個d 邏輯思維/把口真係叻d
即係轉數叻
補唔補習其實唔係好重要
我有中同懶到無讀過書去考DSE
中文都有5* 其他都係得3
我發現中文好個d 邏輯思維/把口真係叻d
即係轉數叻
補唔補習其實唔係好重要

其實外國人來考係咪5星星硬?

no

好多native speakee都唔熟個考試制度,技術。
慘絕人寰
巴打你叫你朋友去外國讀書算啦
咁嘅成績應該有船
綜合都1真係唔抵可憐

好多提子撚

自己中文廢 就話冇用

你覺得科中文係考中文能力?
不過份卷真係太on9

係唔係都冇所謂,中文本身就唔需要用到咁高,或者咁的能力。但就變佢做主科,人人必修,呢樣最on9。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞