全港14個英文5**但中文2左既人入黎!

324 回覆
283 Like 8 Dislike

我從來都冇講過DSE中文好有用
而係話中文有用

搞清楚先再串人啦

屌 原來傻鳩黎 成個po講緊dse中文
唔怪得中文做唔到國際語言 咁多文盲沖出黎

前幾頁已經大把人話中文冇用
唔需要考中文
外國人唔識中文都得

唔好噏埋啲廢話啦屌

係香港報jupas考中文唔係經dse唔通gceal? 淨係識鬼辯 唔肯回應dse中文有幾on9 肯睬你我都覺得自己好好eq

鬼你老母咩文盲
講緊中文語言本身唔係個考試
弱智到咁都理解唔到

算吧啦條友寫住中文咁屌中文冇用
仲要文盲睇唔撚到巴打一直針對嘅都係「中文冇用」依個point

郁吓就話人一定係英文廢 攞中文打飛機
唔好意思我四科主科都5*以上

冇爬文
睇到你四科主科5*就笑出聲
我30cm長 190 月入300k呀

冇爬文仲敢講出嚟
依家唔認同中文冇用 就俾人屈係英文廢 淨係識攞中文打飛機
你想要證據我可以影俾你睇架
雖然已經係三年前考
衰中文真係慘過食屎
利申:過來人
咁柒仲拎出黎比人笑
兩份細卷拎1仲可以點賴DSE中文
你話細卷兩條2兩條3拉出黎2就真係幾慘
咁柒仲拎出黎比人笑

我細卷
2324,唔想騎劫咗post,不過想問吓appeal 成功有冇機

卷3 2左就唔洗睇架啦
卷3佔分好大
咁柒仲拎出黎比人笑

我細卷
2324,唔想騎劫咗post,不過想問吓appeal 成功有冇機

認真答你。
機會唔大
邊撚個再話中文唔合格嘅人就係中文廢同我拎去餵狗
未撚考過嘅落場考就知
考過都仲講得出呢句咁嘅嘢一定係拎5*/5**嗰堆
咁柒仲拎出黎比人笑

人地覺得自己好叻仔嫁

屌兩個1仲可以賴乜鳩
係咪樓豬個朋友考中文個排病左?點解可以listening都1
中文閱讀卷係出得好濕鳩
寫作卷係玩運氣(老實我覺得係有技巧,但運氣比重太高)
但說話同綜合真係基本能力,而且有用

喺大學真係遇好多好難溝通嘅人
同佢地講嘢感覺好似考口試啲豬隊友咁
佢回應你係好似無聽過你嘅發言咁
我根本感覺唔到有正常對答
而我驚訝嘅係好多呢啲咁嘅人
佢地個樣都好local,唔似係非母語

有人話中文識字就夠
其實反應快嘅理解同整合都好重要
至少今時今日香港主流媒體、新聞之類都係中文
大家上連登都係打中文口語
唔會輕易被英文取代
但就例如連登,真係有好撚多人好似唔識睇字咁
有時啲新聞post無限咁多人睇唔明就衝出黎柒
又或者好似上面位「鬼辯」巴打咁
接近零嘅理解能力(仲要咁有自信)仲學人上論壇
就知道識中文仲係有用(dse來講至少口試同綜合係)
只不過未必係career方面

對於樓主個case,其實都入到大學
所以又唔覺得可惜

利申考過dse,中英文都唔差
佢唔係我朋友黎淨係讀同一間
所以唔太知佢啲野但我知佢一定唔係鬼佬囉
我呢啲蠢閪
試過雙修 DSE+ asshole
裸住考中文都3升4

你個friend咁撚多星,即係好讀得書啦
分分鐘2升5都唔奇
老實講,DSE中文卷真係好on9
特別係閱讀卷
根本篇文既作者寫果陣都無諗咁多

不過眼見呢到d留言,好多都酸到仆街
人地咁多科5**但入唔到大學真係可惜

利申:早幾年考DSE,中文5
老實講,DSE中文卷真係好on9
特別係閱讀卷
根本篇文既作者寫果陣都無諗咁多

不過眼見呢到d留言,好多都酸到仆街
人地咁多科5**但入唔到大學真係可惜

利申:早幾年考DSE,中文5

人地入硬大學

屌 原來傻鳩黎 成個po講緊dse中文
唔怪得中文做唔到國際語言 咁多文盲沖出黎

唔需要考中文
外國人唔識中文都得

唔好噏埋啲廢話啦屌

係香港報jupas考中文唔係經dse唔通gceal? 淨係識鬼辯 唔肯回應dse中文有幾on9 肯睬你我都覺得自己好好eq

鬼你老母咩文盲
弱智到咁都理解唔到

仲要文盲睇唔撚到巴打一直針對嘅都係「中文冇用」依個point

冇爬文

冇爬文仲敢講出嚟
雖然已經係三年前考

影喇多野講屌你老母
我影埋碌鳩加名你睇呀
中學果時考5*
讀左兩年中文系相關既course 都拎b呀a咁
唔敢話自己係中文專家,但我諗考個4/5都唔係難掛
結果上年去考,閱讀寫作都係2,說話3,係綜合聆聽5**拉番上3屌你老母根本亂嚟
https://www.instagram.com/p/BWh_C1GBM9n/
樓主你個同學出POST?

我唔知我果間算唔算名校喎
不過越多人笑越好
仲有柒頭叫佢combine cert
因為一科垃圾中文浪費人生一年
傳媒應該煲大佢等人知道DSE中文有幾荒謬
中學果時考5*
讀左兩年中文系相關既course 都拎b呀a咁
唔敢話自己係中文專家,但我諗考個4/5都唔係難掛
結果上年去考,閱讀寫作都係2,說話3,係綜合聆聽5**拉番上3屌你老母根本亂嚟

上年仲有聆聽卷?

唔需要考中文
外國人唔識中文都得

唔好噏埋啲廢話啦屌

鬼你老母咩文盲
弱智到咁都理解唔到

冇爬文

冇爬文仲敢講出嚟
雖然已經係三年前考

影喇多野講屌你老母
我影埋碌鳩加名你睇呀

你大我呀
找數啦柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞