數碼暴龍玩具討論區#34

1001 回覆
4 Like 9 Dislike
佢係咪會用返舊版個模組?
因舊版個關節好鬆
有少少卻步
但外觀真係幾靚,就算係素組
聽人講係,只係外面渡左金
古迦架電單車有出過模型,睇下岩唔岩
不過邊到有貨就唔清楚
今朝睇完都好似係得古迦電單車揀$2XX左右,睇過古迦15cm高,墮天啲人話15定17高,咁應該夾唔計顏色
個模應該就冇分別
但佢呢種特別coating版 因為個表面多咗層野
所以關節可能會實咗少少
咁可能睇定d 先
唔訂住
墮天架車其實有啲似亞基拉入面嗰架
但大細驚唔岩
我都揾左好耐 最後決定都係3D print車

講造型一定要提hex gear, 不過係1/24

可以整到1/12用, 但冇左霸氣, 同埋壽屋機娘好似得14-16cm高
墮天好似高15-17左右
機娘原來咁大隻架咩

好似幾正
正如高達模型主流係1/144
機娘1/12身高15cm攞上手玩差唔多啦,大隻難搵位擺,細隻又整唔到咁多細節
雖然嚴格嚟講個比例應該係1/11左右
真係1/12嘅話會變成168cm - 192cm巨人

BTW Hexa Gear嘅模型其實係一堆零件拼埋

對自己砌Lego技術有信心嘅可以買幾盒返嚟砌部大車
我之前都有諗過買盒墮天模型嚟過下手癮 但冇電單車好似差咁啲野
好驚會比笨大撚狗 買完就出魂限連電單車版
本身唔諗住買,但睇過圖比想像中靚,所以就買左墮了,買住架古迦電單車頂住先
啱啱公佈嗰陣好似有人估會唔會出爆裂模式
阿爾法就可能將王龍劍版擺魂限

結果呢兩隻出咗咁耐,魂限版連消息都冇
不過爆裂形態同部單車冇關係,爆裂形態外可以唔使加電單車,同紅蓮騎士獸嘅古拉尼個處理唔同
Bandai最近嘅數碼暴龍模型低價有天使獸,高價有閃光暴龍獸Amplified版,翻出嘅有戰鬥暴龍獸Amplified特別coating版
墮天無論係爆裂版、連電單車版定係淨電單車應該都要再等等
bandai肯出係要感恩,認真,有咩啱都唔該買咗先
電單車條數都走左超過10年以上
放棄啦
真係出咪當bonus
身為一個研究數碼暴龍好多年嘅人,我覺得電單車唔出其中一個原因係圖鑑冇畫
要突然出返真係唔奇
SCSA D-ark都係近排既事
閃光暴龍獸都係近排先突然話出返模型

雖然出爆裂形態既可能性應該高過電單車
集體去佢官方twitter 屌鬼叫佢找返條電單車數有冇得諗
應該全世界都想佢出 唔知笨大啲撚樣訓醒未
全世界唔包括笨大

04呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞