阿媽係咁叫我俾家用

710 回覆
3949 Like 1056 Dislike
3千已好平
咁多人同個傻西認真討論 露撚晒底啦
比 $3000 老母家用果時
每個月比多$200 老豆飲茶.....

問你拎咁少應該唔係拎黎開飯, 應該係d 老一輩怕你大洗用哂d 錢, 可能佢會幫你儲埋等你用錢比返你呢
係屋企又食又拎 3000都唔肯比
屌你老母 真係生舊叉燒算
比囉 又唔係無
3000就比啦
水電媒好撚貴

仲有窮撚咪玩車
正一垃圾
10幾年前人生第一份長工
家用係你既double
呢d仆街仔係老豆老母唔識教定天生自私
搵24000比3000家用仲走上連登問
食屋企住屋企,落part都唔止啦,仲要老母開埋聲都唔想比,仲學人養車
第時兩老要人幫手真係唔撚洗指意你
老母淨係要3000,一啲都唔多
搵多個你就要老馮包你水電煤
自製租客仲話冇問題 當個仔係means 冇問題Goodest logic

唔算白食白住啦
好既父母唔會要仔女俾
要收家用既父母唔值得俾 咁多年嚟一定受唔少虧待

所以俾家用都on9
我 concept係當交租
如果你大個有搵錢能力搬出去住自給自足既俾唔俾都係孝心
但你隻雀仔有毛有翼仲等蟲喂霸住個巢既就要俾租
on撚9
窮人學咩人生仔
生仔至少包一世食住係基本野啦
食住只係講緊基本生存渣
你有權搬出去㗎喎

間屋你有份供㗎?

父母對你好就應分,你對父母好就bonus?

公平咩?
試解釋為何生仔要包你一世食住

你有付出嘅時候,你父母無付出嘅?
3000好良心啦
我俾4500家用,另外再交水電媒買日用(米、油、廁紙之類),同埋交埋父母保險,再每月俾2000細佬果邊。你俾3000真是好少架啦...
三千除返開一日一百蚊
依家啲中學生都係一日一百蚊零用錢
仲未計租
搬出去自住就可以唔比家用
會唔想俾家用嘅人 應該就係父母對佢唔好先?

冇份供又點?你有份屌你老母內射你老母?
自私嘅人咪會度縮唔想畀家用囉

哩啲人大把啦,人哋對佢好就應分,佢哋對人好就bonus

睇你個款都係哩啲人喇
18歲有收入係成年人喎負擔自己開銷好正常,唔通要老豆老母付出到死為止咩
正常?點為之正常?個個家庭係倒模咁倒出嚟?個個人係倒模咁倒出嚟?人人都要返工 日日返工放工 會用得屋企幾多?假如父母由細到大都虧待個仔嘅 宜家只係付出少少水電費就已經可以當冇數 仲唔夠著數?說好的一家人原來只係屋主租客關係

如果佢地仲有收入 就更加唔應該成為仔女既負累

人當然係應該盡力令下一代更強更好
你調返轉透支下一代黎維生你又覺得好撚正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞