英國人Lunch食「3 pound meal deal」文化

975 回覆
373 Like 43 Dislike
諗起碧咸個啫喱鱔
口味唔同啫
而家D後生鬼佬鬼婆都鐘意食東南亞口味(英式化)
中餐就不嬲當垃圾平野食
係講個煮個方法有幾講究
又唔好咁講,威士忌又咪係英國野
我都理解唔倒
我自己係餓耐小小就會頭暈+胃痛
但係成日見d鬼 食勁小野就夠咁 真係理解不能
Wagamama 完全顛覆咗我對炒粉麵飯嘅stereotype
經過鬼佬手之後可以變到咁難食
岩岩到埗 仲未慣
跟本係成個lunch文化都出事
1. 好似無lunchtime咁 出一出去買野就喺位度食住做
2. Lunch求其有野擲住個肚就算
3. 近乎無熱野食

一定早過8半已經喺枱做緊野 但好準時收工 遲過5半已經好誇張

超市啲肉全部都切走曬啲肥膏去皮 但芝士就多多都無所謂
窮既都唔會去飲coffee
食得飲得都唔志在
兩餸飯完勝啦好冇
meal deal 狗也不屌
有啲鬼佬壽司
英國人生命就係飲酒
我以前都會

有時夾火腿芝士淡淡地口就夾啲薯片,脆脆地又幾好
你都識講香港啦,英國無呢枝歌仔唱
呢到啲包(講緊香港腸仔包個啲size)閒閒地都£5/6起跳
老老豆豆
個pot eggs 一打開真係有陣味攻出嚟
全世界都知你食蛋
如果lunch食三文治
咁早餐食咩
但唔夠飽
英國人中午果餐叫...."Tea Break"

夜晚先叫..."Lunch" (好似係...)

仲有得配朱古力...., Monster , 樽裝汽水, 礦泉水.....
主食仲有Tuna Crunch Sub, 都好夠飽....(聽朋友講)
幾點去先會貼黃紙
未見過
chicken bacon sandwich
protein shake
boiled egg

咁都唔健康?
人地貪3pound meal deal 平得黎飽肚
而唔係貪佢好食
如果你做到同樣價錢飽肚既野應該都可以搶走呢個market既客
否則都應該幾難搶走
邊度有咁貴
https://www.youtube.com/watch?v=MSVtWk9PLvE

最簡單講日本家常菜
其實你睇佢馬鈴薯咁樣煮就知唔會真係超級好食
美拉滋撈飯嗰啲更加係劣食
然後咖哩都係是但開塊咖哩磚、洋蔥去抆肉
當佢食材質素差嘅時候就會好顯得好普通
Superstore 係唔洗
但係cafe 要
有次坐火車係火車站入面間cafe食個sandwiches 加杯咖啡收我8磅幾
火車站啲野又係特別貴
成日攞香港嚟同外國比 真係戇撚鳩
英美加lunch都係食三文治水果薯片
人地夠可以覺得你香港人晏晝嘥時間走去餐廳食又要等位又多人 好嘥時間嘥錢
根本中西文化唔同 比較嚟做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞