英國人Lunch食「3 pound meal deal」文化

975 回覆
373 Like 43 Dislike
老實講英國食材係幾好
D豬牛雞唔落調味就咁煮都好有味
但係D食材選擇真係少到仆街, 部位黎黎去去得幾款
作為一個島國海鮮竟然係好撚貧乏
蔬菜類又係勁少款色
我當你就算本土冇, 成個歐洲咁撚近要入口有幾難, 人地就咁多菜色
根本唔係食材問題, 係D人既要求/味覺問題
因為多阿差走過去英國,自然多南亞食肆
佢同兔仔做同事?
Pizza 薯片 可樂on9先食
法國法例唔準員工喺office食lunch
法國同意大利既employee benefits 通常一係有canteen,冇canteen就俾員工meal voucher 出去餐廳用
香港有咩位可以用37.5請到人?

百佳收銀都近50蚊啦
Wasabi算係咁啦
我都唔明點解英國真係無乜點食海產,食得最多係炸魚

大家都係島國,日本嘅海產多到。。。連海嘅植物都食埋,即係紫菜,昆布。係英國,完全無呢啲嘢
超市壽司得waitrose 叫正常
首先多數人飲野一定要有味有糖,唔飲清水
然後真係癡肥嗰啲多數好鍾意芝士
見過有個肥婆每人食一袋babybel 真係cls
再加上上面講咗pie 同pasty呢啲英國嘢傳統嘢有一件已經60%飽和脂肪
同埋鬼佬鍾意嗰啲炸雞/漢堡包/快餐可樂全部都好唔健康
依家近年加多樣energy drink monster嗰類超多糖
高大還高大,咁樣食既鬼,普遍都瘦
如果香港都唔畀人坐Office食晏,中環金鐘果幾個公園逼爆都似
Google 第一條片講曬點整咩來源
芝士可以揀Low fat既品種。
英國人夜晚食咩多
戇鳩,超市賣d豬牛羊雞全部都英國產
係佢地食開屎無要求
Lunch出去食咁先正常

不過唔準員工係office食lunch就真係過咗火少少,係唔係驚引入咗英國劣食lunch嘅文化入侵
佢意思9.5稅後得返6.X,唔係高五十幾蚊譚仔阿姐好多
得9.5人工嗰啲唔駛點交稅啦
有個人免稅額的
月薪8700都有人出post

你仲諗緊最低工資請唔請到人

我識好多鐘意食中式外賣
呢係係最合理解䆁
會注意飲食嘅就唔會癡肥啦
sainsbury's 會唔會跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞