英國人Lunch食「3 pound meal deal」文化

975 回覆
373 Like 43 Dislike
當初佢地就係為左糖
而去屌世界
以前d有錢人 蛀牙就係等於有錢

飲茶咖啡 加cream 加sugar
飽過食飯
冇菜會便秘...
最主要原因係因為18-19世紀英國俾清教dominate左 食有幾簡單得幾簡單 總之餓你唔死就得 下面條source雖然係殘體 但成個飲食退化史都講得幾清楚 有興趣可以望下

https://zhuanlan.zhihu.com/p/422231077?utm_id=0
野飲加薯片貴囉,subway 就係例子
啲氣味唔怕臭親人咩 鬼佬最忌
喺公園沉思同細看眾生相
不知幾寫意
媽:啊仔 日日食呢啲 飯都冇粒落痛 心痛死
駅お弁当先武,又靚又好食
先正
發覺成個歐洲都係咁食lunch
去exchange真係每日都係食唔同類型嘅包 痴線
正確講法: 英國飲食非常求其
唔知點解最發達個幾個英語系國家啲飲食文化可以咁劣
bbc有套the little paris kitchen係英國妹喺巴黎煮法國餐
雖然條女係廚師又讀過唔知咩廚藝學校考咗證書但我覺得條女都煮得好撚劣
好地地傳統法國菜係要加啲奇怪創意,仲要煮到燶鳩晒
唔好對英國佬飲食有咩期望
歐洲黎講
邊個國家lunch冇咁頹
英國食物=垃圾

香港係有過敏測試驗
自己無驗唔代表無人去嘅
on9 咁細包野有幾高fat content呀?
Sugar 係唔係都要架啦
你計翻卡路里會多過啲廚餘垃圾兩送飯?

所謂junk food係因為當左呢啲野係snack, ‘
係有正餐食完再食呢啲咁咪所謂excess fat / sugar
如果你當正餐食仲健康過你食中式飯啦
3鎊夠買3樣野咩
英澳讀中學既high school lunch box 都係咁
唔會食熱食
最多加多條蕉
唔係所有Allergy都係蠶豆症

你講果D食蝦蟹出紅疹、食奶會肚痾、呢D都叫Allergy。但唔係蠶豆

事情上香港公立醫院無得驗呢D野。而普遍香港人唔會走去私家驗呢D野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞