英國人Lunch食「3 pound meal deal」文化

975 回覆
373 Like 43 Dislike
又嚟白飯無營養
Macronutrients are the nutrients we need in larger quantities that provide us with energy: in other words, fat, protein and carbohydrate.
真心想知可以有幾豐富 英國都冇野食
啲鬼仔勁鍾意飲monster, 飲到當平時飲可樂咁飲
英國平平地有熱帶生果你食仲想點
I mean個份量
白米邊Q度有Protein, fat, fiber?
佢得starch渣
以前日本啲農民咪就係無野食加上禁食肉剩係食白米搞到營養不良
痴撚線

80幾蚊食個菠蘿油飲杯奶茶,黃店真係不了
明治時期果陣日本陸軍同海軍咪做左個實驗, 腳気論爭左幾十年
海軍係同英國Royal Navy學師試行洋食
知道啲水手除左食飯之外要食好多其他野先唔會缺Vitamin會病, Protein同Carb既比例要調翻好
陸軍果班武士後代既柒頭皮堅持日本人就係緊係要食飯, 白飯就OK架啦
渣舊飯團整啲味噌咪OK搞店
堅持和食勁過洋食, 食鬼佬野無病只係屎忽撞棍死好命
搞到個個又腳氣病, 多人病死
然後賴話腳氣病係細菌搞成 (當時既新theory)

多食白米好易出現Metabolic syndrome

Metabolic syndrome is the name for a group of risk factors that may increase your risk of health conditions, such as heart disease, type 2 diabetes and stroke.

These risk factors include:
- High blood pressure
- High fasting blood sugar
- High triglyceride levels
- A large waistline
- Low levels of “good” HDL cholesterol
野飲加三文治

自己整無咁嬲喇

買包即食煙三文魚 或者吞拿魚醬

買條麵包

以前係英國成日自己咁整

除番開應該1鎊
乜今時今日真係有人食白飯唔食餸?
食死一樣嘢唔diversify咁食實有問題,
現代運動員一樣食大量白飯或其他carbs加其他菜同肉,
一樣fit到爆.
食飯既東亞國家糖尿比率亦唔比歐美高.
因為外國多數早餐食得好豐富?
lunch都未落格
運動員地盤佬咁高output緊係無問題啦
問題係普通人 坐office果啲呢
啲燒味飯兩送飯咪表表姐囉
同包細薯片比邊個input大啲?
而家講緊白飯營養價值低關食唔食餸咩事
運動員運動量咁大又會控制體重梗係fit到爆
Subway
你柒撚到
富含3種macronutrients之一都營養價值低,
要protein, fat, vitamins, minerals呢d咪食肉同菜吸收囉.
唔將飯+餸咁計一餐,
咁有乜單一食物有齊呢d營養?
唔控制食既量同款就將身體唔健康入晒落飯
聽講有,不過切埋畀你,唔係一舊舊原塊
應該大量薯仔同Pizza同肉肉肉同Pasta
即係高碳水會導致以上情況?
中餐先係極品
總之香港人覺得好食嘅 英國人就覺得難食
N年前去exchange會食下donor kebab,見過最平2鎊左右
高風險有
曬吓太陽冇咁容易抑鬱,一般返Office工就只有中午時間有機會曬太陽
我係比較緊單一食材
白飯放落其他主食到營養價值就係低
所謂既macronutrients含量亦都係好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞