英國人Lunch食「3 pound meal deal」文化

975 回覆
373 Like 43 Dislike
因為好多時lunch得半個鐘,食得太飽又會好易眼訓,所以lunch多數輕食,咁咪有meal deal出現
好多人都係自己prepare帶返工食
買呢D meal deal既唔係真係咁多
即係印度一定咖喱、中餐一定雜碎、拉美一定卷餅?
soy milk + chicken breast salad 掂唔掂?
Tesco meal deal 果隻蕃茄意粉世界級難食狗也不屌
之前公司有一個鐘break,有啲人就係公司買餐食,通常£3.5左右。好多時都係pie,有時有fish and chips,個日通常都幾受歡迎。好多就去超市買£3meal。都幾多食麥當勞
有日問個同事平時lunch time唔見你,你食乜。佢話出去買三文治坐公園食。我話三文治凍、個公園又凍佢話日日都係咁
同感
我公司係一個一個食飯
所以我自己煮飯裝落燜燒杯

有時煮蛋炒飯同炒伊麵,同事見到對眼會發光
唔好同日本比
天與地
難食到仆街 依啲得英藉同事先會食
其他文化背景同事通常都自己帶飯
炒飯炒麵意粉嗰啲
日本不嬲世一。是但一盒超市便當都好食。
懶…
Tue, Wed, Thur & Fri

超市買嗰隻steak pie, Cornwall pasties 成60% 每日飽和脂肪
想keep 100以下食一個之後唔駛食其他肉類
日本屈晒機啦
外國Soy milk無味,好似開粉咁。香港壹品好飲好多(雖然近年都稀左好多)

Chicken breast salad還可以,

但生既菜成日話有乜乜菌,我嘛嘛地。
英式野真心廢
sup 9 pie, fish and chips
食一次半次就OK
湯麵又L食,on99
係澳洲個陣通常都係食subway同三文治
間唔中食下炸雞
係同老細or一大班同事(4人以上)先會食下好野
你有無問佢點解坐公園?拎返公司食有暖氣唔好咩?
meal deal 有時食吓都幾開心,main可以揀sandwiches/ salad,snack有薯片/ 生果/ 壽司小卷,drinks有水/ 果汁/ 汽水/ 咖啡
可以咁講
例如日式就拉麵壽司同カツ丼
最主要原因係太複雜佢哋冇認識,會唔識叫
叫咗有allergy 就大鑊
食飯時間唔計落工作時間
但係法例又規定最少要休息30分鐘
所以個個都寧願半個鐘食完抖吓
之後早啲放工
Tim Hortons Shit
痴鳩線。日日你真係買足5日都係呢D………
我諗公司食四面牆太壓迫
同埋太大味影響到人唔好意思
所以佢哋都好少食熱食
擺到咁耐咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞