whey乳清蛋白交流區 (11)

1001 回覆
1 Like 6 Dislike
歡迎大家留低飲過cp值高嘅whey
中過伏嘅都可以講低
如果有買開嘅可以順便報個價方便巴打們
有咩問嘅都歡迎討論

預咗會有人問所以講定先,

Whey只係一種補充劑,並唔係咩神奇藥,只要你一日嘅蛋白質攝取不足就可以飲。

但點解咁多做尖嘅師兄會飲?
因為whey係一個方便、經濟嘅蛋白質來源,而蛋白質正正就起收復肌肉上擔當住一個重要角色。成件事就只係咁單純

另外起市面上普遍買左嘅whey都會分兩種

第1種:whey protein
佢Marco嘅數字會稍微高少少,但相對價錢會平啲,消化吸收嘅時間都會耐少少。

第2種: Whey isolate
因為佢過慮得比較清,所以Marco會靚仔啲,當然價錢都會貴啲,但吸收消化就快好多
但基本上只要你唔係有咩特別目的 e.g.比賽/體質對乳糖特別敏感其實都唔洗飲到咁貴

有咩唔明歡迎再問,亦歡迎師兄們幫手解答
講到iherb原味咁差 唔敢買
已買未開 驚驚地
優點 平 冇代糖味
但我飲完都係轉返on
我本身都飲on朱古力
但係而家好貴 又難買
就係想買unflavored 得佢最平 如果有其他平得黎又無味都想轉
Nictro tech都幾平,好似無乜巴打飲?
唔溝奶有d kick
飲慣就好
要溝奶先飲得落
溝水真係大佬級
溝朱古力粉
lm
有冇人唔要iherb原味想放 上面冇晒貨 就黎冇粉飲
溝水臭蟹味
溝奶叫好啲
想知各位Ching對International protein嘅睇法同意見…
食完會爆暗瘡 好煩
想買都無 長期缺貨 一返貨好快就比人掃哂
其實溝水既話飲慣都ok 佢勝在cp值高
依家貴撚到八百幾蚊5磅
咁平有5磅屎味d 人都爭住要
Muscle Tech 牛奶朱古力味點?好似幾扺
我覺得溝凍水還好喎, 似飲完牛奶再加水落同一隻杯個陣味. 溝奶直頭就係奶本身陣味. 佢咁純咁既價算係咁啦
iherb 誠意推介universial double chocolate chip, 溝奶似朱奶溝水似茶記凍朱
同on比,味道差唔多?
on 淡味d 同埋有少少蛋白腥味, uni 濃味同甜d, 仲有朱古力粒粒, 飲唔出蛋白味
反而覺得溝奶好難頂
要全奶先蓋到隻味
試過奶加水沖都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞