日本旅遊討論區2022 (10)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
酒店真係好誇張,膠囊房都500傻撚左
同個陣香港出賞你住一樣
每間見字坐底加500
想問下如果兩日一夜
第一日去富士山 過夜
第二日去outlet (預行2個鐘)箱根 (去大涌谷,蘆之湖,箱根神社)夜晚返東京
夠唔夠時間 會唔會好趕

我都係plan一月去呢幾度,但我去13日
我都係咁非自駕8日
不過我輕井澤即日來回滑雪only
所以問題不大
我plan河口湖同箱根自駕,之後返東京還車,搭新幹線上輕井澤玩兩日滑雪,再搭巴士去草津
同我去嘅近郊一樣
但我打算東京租車自駕直上草津>輕井澤>河口湖>箱根再返東京還車

輕井澤>河口湖呢一程會唔會太遠
我原本48萬住90日 而家改短左都40萬

而家做完Tax Refund,出境果陣係咪唔可以行自助通道?
要包裝唔拆開得 同要比佢睇
買衫果d點做?要check嗎?

咪又係wide pass行程
大把人一張wide pass去晒一日來回輕井澤 河口湖 日光
如果12月中後先去可以揀1日GALA湯澤試下滑雪

去迪士尼同輕井澤一定係上野方便過池袋
上野可以直接坐新幹線到輕井澤
池袋就要搭去大宮轉
迪士尼就上野去近少少
我黎緊十二月中都打算最尾3日用wide pass
輕井澤-河口湖-3點成田走
想問下咁樣d 行程會唔會好趕
同埋輕井澤&河口湖個邊有冇住宿推薦
都即日來回算啦
成日見到人輕井澤直去河口湖,都痴撚線

大癲
諗住係十一月去富士山個幾日自駕遊 希望到時啲路唔好咁混亂啦

5.28算
岩岩睇526
529 又兌咗

話口未完, 今日526
oultet都幾大下,睇下鐘唔鐘意買野啦
箱根最多趕d,4點幾天黑

依家呢口價坐uo真係好難受. . . 雖然只係4hr
睇你想慢遊定揀少量景點睇啫
箱根正常行哂個圈同浸下溫泉都一個full day 啦

河口湖自駕仲可以去埋周邊遠些少嘅景點,點會唔多嘢睇

除咗依家HX 冇飛機餐 / UO就要加錢
想問CX飛去日本嘅飛機餐好唔好食?
算把啦, 不如落左地先至搵間野食....
飛機餐最好係飲橙汁 其他都
因為好耐冇坐過CX
想知道依家飛機餐係咩料

雖然間間都係唔好食架啦, 但係入得口既真係得cx 坐過好多間公司始終都係cx既餐飲部迎合到香港人口味. . . 明明果樣野係外國菜都可以整到我地平時係香港食開既味道
我嚟緊農曆新年去,酒店反而比預期中平咗

住東京站隔離嘅酒店,36m 雙人房, 平均一晚$1590
以呢個日子呢個房size 同埋地點,我覺得超值
暫時 plan 左2月底/3月頭去, 大概7-8日, 非自駕的話會唔會太 chur?
行程:
鐮倉 江之島 神奈川
橫濱 - 高達
河口湖 - 富士山
原宿/新宿/秋記四圍逛
呢個時間我估櫻花應該未有得睇, 或者仲有咩值得去既可以推介一下?
同你差唔多 但去10日
都係 鐮倉、江之島
河口湖富士山個邊
東京DisneySea
淺草 晴空塔+六本木
新宿、池袋、原宿+銀座、澀谷、台場
其中一日會早少少去築地場外市場個邊食下野
本身住上野會行下附近
btw澀谷個Scramble Square+宮下公園個頭未去過 好想去

shibuya sky呢 新開架喎
其實次次都有人咁講,但係個個都入喼寄倉
hand carry得幾多姐
東京站
暫時 plan 左2月底/3月頭去, 大概7-8日, 非自駕的話會唔會太 chur?
行程:
鐮倉 江之島 神奈川
橫濱 - 高達
河口湖 - 富士山
原宿/新宿/秋記四圍逛
呢個時間我估櫻花應該未有得睇, 或者仲有咩值得去既可以推介一下?
同你差唔多 但去10日
都係 鐮倉、江之島
河口湖富士山個邊
東京DisneySea
淺草 晴空塔+六本木
新宿、池袋、原宿+銀座、澀谷、台場
其中一日會早少少去築地場外市場個邊食下野
本身住上野會行下附近
btw澀谷個Scramble Square+宮下公園個頭未去過 好想去
要諗下住邊同 plan 下條路線, 太耐冇去旅行搞呢 d 野生疏哂

有無人去過米子? 想食松葉蟹有無好介紹? 見大山有1間.. $55000/人
上次用pass係入面來回行咗好多次,應該認得點行啩
睇google遠唔過東京去草津呢程
同埋去完輕井澤返東京再出發去河口湖好似太晒時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞