小弟開發緊一隻糞Game

159 回覆
19 Like 130 Dislike
食咗個「未」字 未寫好
都係一個好建議! 但因為隻Game我開發過程中無用到虛幻自帶個翻譯工具,我係靠 檢測 用戶係用緊咩Language,如果係英文就True,如果唔係英文就False,所以變相如果而家要加多個Language相當於要重建框架呢個可能要擺后少少
Good Point,陣間同朋友再細執呢樣嘢
其實係呢隻Game裡面有整過一個「后室」嘅關卡,都算有少少 Horror 嘅
岩岩dl 完, 只係玩左新手教學就頂唔到
下面d 意見會講得好直接, 希望唔好介意
一開始入去既感覺比我係好撚嘈, 好似去左地盤鑽野咁
嚇到我要即刻教細聲d, 但我係game 入面就搵唔到音效呢個option
唯有自己出面較細聲, 同埋BGM 太大聲, 嘈到我連教學都聽唔到

故事方面, 一開始連我自己係邊個都唔知, 發生緊咩事
點解冇啦啦會有人講野教我, 教完我基本按鍵, 之後我要去做咩

同埋一開始個圍欄唔好整到自動跨越, 好易仆街死
個Z成就表開左, 之後唔知要點關左去
X技能系統唔明有咩加成, 只係見到一堆特效爆出黎, 擋住成個畫面

之後敵人太唔明顯, 只係知道地圖紅點應該係敵人
但我連敵人都未望清楚, 邊個方向射埋黎都未知, 就死左
同埋唔明點解得15/15 血, 但我用技就可以75/15 血
d 血仲少過打CS, 個教學似係玩緊dark soul 咁, 玩得好辛苦
呢位師兄你呢段嘢講得好清楚好仔細!我可能已經知道個問題係邊度了,應該最主要都係玩家唔知發生咩事,似係我隻Game少咗一段開場嘅動畫或者短片講解返發生緊咩事有呢個前綴可能明白少少
我建議新手教學個埸地唔好整咁大先
一開始資訊量太大, 唔會有人接收得曬, 同get到係做咩
你可以參考人地d 故仔開頭
開始係盪失路訓地左 -> 得返自己一個 -> 起身 -> 教WASD -> 跳障礙物 -> 之後先慢慢拎武器 -> 出現敵人 -> 再教用技能咁 -> 打細boss -> 完埸比自己人救返大本

其實一開始既人物操作流暢度/回饋, 就已經知道隻game 係咩料
建議真係dl 返隻warframe 黎試下參考
既然係咁現階段真係唔能夠強求太多
但有時可能啲人電腦設定咗做其他語言,不過玩你隻驚時應該會想原汁原味用番原文中文
樓主
支持你整Game,但係隻game都幾多問題下
1. bug (e.g. T字pose, 第二關畫面有問題, 高處落下會踎低咗企唔到起身, Z界面熄唔到,退出去主畫面個陣會hide咗cursor, 暫停界面 撳斷連要撳兩次先撳到 )
2. optimization問題好嚴重,第一關我有60~150fps, 第二關得返25fps,根本玩唔到。呢個應該唔係unreal 4嘅問題,因為我有玩其他unreal 4嘅game都冇問題。
3. Tutorial冇指示同埋個人太易死
4. lighting有問題,有啲地方好光,有啲地方好暗
樓豬有料單人整game
非一般毅力
支持 respect
其實你好叻,
香港1萬個人入面都未必有一個人可以整到一隻game
暫時未玩得住,希望有機會玩嗰陣可以俾個評價你
就咁睇應該係dev 份人同智商問題
冇玩 淨睇片

首先 改左封面2條女先 同隻game 人物 格格不入 ,好撚老土呀 2個真人樣

第2 冇英文語音 靠粵語等乞食

第3 睇左幾條片 都感受唔到遊戲主題 , 飛黎睇 散步仲多個打敵人

第4 操作介面唔夠 簡潔 ,明明科幻槍驚(唔知係唔係) 整到好cheap

人地dead space 簡潔得黎 資訊量大

第5 唔識 運用空間 ,該大就大 該細就細 咁大地圖 空蕩蕩 跑步?

你估玩緊1942/ 食雞

再有問題就 tg hugo1991 要收費
咁樣成左幾耐
其實個兩個人,一個係3D嘅假人
係,所以要改
一個普通人 未玩之前 唔會花時間深究你3D假人

第一眼 望到乜就係乜

又袋錢入你袋
睇完片覺得正正常常,有得救
主要係遊戲無乜方向,操作同畫面呢啲罐頭野無咩問題
免費game算唔錯,今晚試下有幾唔掂先
樓主係咪呢個人啊??

https://zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.com/#resume

Nov 2020 - 當前
海外市場部經理 - GHKM BAY LIMITED 粵港澳大灣區經貿協會
主要負責海外市場策劃,運營以及執行。

係既話仲咩唔搵大灣區同胞幫你支持下呢?
之前整個Blink 相機優化都係差
都係吸收唔到教訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞