小弟開發緊一隻糞Game

159 回覆
19 Like 130 Dislike
師兄
認真有冇考慮出隻gta6之類 ?
打殘R星出隻game出10年

唔該你
No,視覺素材大多數都係買,背後個啲邏輯就用藍圖自己砌
真係好多嘢搞,我都係俾啲網上人話整Game易,都有睇啲YouTuber教,實際操作上手發現真係無咁簡單,無論係角色,過場,優化,動作,燈光,燈光仲要時不時考慮靜態或者動態 仲有好多,發現其實精任何一樣嘢都已經好犀利,我覺得無個5年8年係整唔到一隻啲人願意俾like嘅Game
所以而家俾人屌緊所以都未去到「癲」呢個Level
有啲評論話唔知啲敵人喺邊度射你就中左槍
咁可能你要整返啲signal顯示返敵人喺邊個方向射緊自己

同埋遇到空氣牆擋路,呢啲就係遊戲入面既bug,要慢慢除
有人試game就快好多
其實有,但都係一啲寫小說或者係配音嘅人,主要藍圖係自己砌,因為個個人嘅風格完全唔同,尤其是我喜歡用中文做Comment同一啲Variable命名有啲人好似好抗拒呢樣嘢,But anyway,想搵但都幾難下
其實我張相係STEAM Page下低有show
係,不過係虛幻4,一直度緊如何Upgrade到虛幻5
因為主要真係唔識行內人,真係一個人走佐去學… 最終就覺得與其咁不如俾人屌算,至少知道可以改啲乜,但我無諗到係一邊倒咁屌不過總結嚟睇都叫有得益,因為知道要改啲乜
希望嚟緊幾年俾人瘋狂咁屌,可以將我呢隻Game屌成GTA6
唔好住啦,你個最低配置我部老爺labtop應該都係岩岩好行到
係,因為我係開發者所以我睇唔到個問題所在,真係需要人去玩先知道有咩係唔得嘅,其實而家都列咗幾樣我應該要先改嘅嘢了,都有嘗試問朋友,下圖:

而家嘅目標好易,做好而家俾人屌嘅部分,都希望各位盡力去玩,要改都話聲,我儘做,因為我主要係當學嘢同埋真係想整隻香港遊戲,所以隻Game都係全粵語配音,又考慮到有機會台灣玩家都會接觸,本身我係想文字都粵語架
就係因為咁 所以要虛幻5,因為虛幻5好似優化做得好好
樓主忽略一樣重要
就係條女要可以色色, 夠waifu
之後再慢慢改其他
其實我未試,但而家都好夜我廢事再開部電腦

我應該聽日會試下,到時再同你講下感想

btw我睇佢第一條片覺得個風格好似warframe
其實……主角呢…係露點嘅,但你要嘗試令角色穿模先至可以見到不過而家要Focus啲遊戲設計問題
期待你嘅屌
裝完
聼日比意見你
收到收到
屌啦d preview搞到3A大作咁 但內容搞到成pat屎咁實會有人負評
一開始要做好expectation management

剩低果d都唔重覆講 只可以話比d心機
我反而想以粵語為主,點解明明自己講緊粵語但要英文(其實係因為我英文唔叻

不過都想睇你會唔會有時間表,等大家expect 下
加油,之前見DERIC SHARE都DOWN左未玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞