小弟開發緊一隻糞Game

159 回覆
19 Like 130 Dislike
好似你偏離個主題了喎
你講得啱做好當下先
其實最開始個關係要癡住隊友行,敵人一槍嘅傷害係 15-100,而家考慮緊增加一個Death Cam,話俾玩家知邊個打死你
呢個真係主觀嘢嚟
無…我直接睇Youtu學,以為咁就得,其實係唔得
hand simulator咪1212小兒麻痹既代表作 但大獲好評仲出埋其他模式
其實模型優化方面已經儘晒,甚至係用Normal Map嚟覆蓋複雜嘅 Polygon,我發現食資源嘅係動態光,體積雲 但又因為我有Day n Night 系統,應該有方法嘅,可能我未知道
因為呢類simulator嘅賣點就係動作好笑
樓主講自己開發隻game我以為係2d pixel嗰種
原來玩到咁大

btw吸引到有人dl嚟玩兼花時間留comment都算勁
加油
真係勁 一個人做到上架已經係一個唔細既成就
條友咁有心咁長氣打咁大段野
代表隻game有可取/期待既位
加油 同路人
就係開得太大…先搞到而家咁,可能下次真係搞個 2d pixel platformer 之類嘅嘢
係,好過冇人評,呢個仲慘過負評,經過呢一兩日暫時知道有咩需要改,改住先再睇下點
我就咁睇個trailer, 只係覺得好似劣版warframe
gameplay 畫面得幾個shot, 係到行路, 自轉, 射幾槍
條片仲要係掉幀, 睇到好頭暈
比我感覺係花太多budget 落特效, 埸景入面
同埋音樂你係揀左d 史詩級音樂播
睇住你史詩級咁行路, 同望風景, 我冇野好講
第1件事係
優化
我未玩唔知你隻GAME係咪似WARFARM
WARFARM成功之一就係唔食硬件又畫面OK
佢同好多GAME畫面一定唔夠
但係咁追求畫面玩家都係好少
大多數人睇好唔好玩
留名跟進
支持獨立製作
https://youtu.be/lqmVKPG66fs 可以睇下呢條片
我都覺得呢個都係一個好大嘅問題,優化至關重要
清勁
單人team冇乜可能做action rpg 呢啲講戰鬥/操作/手感game

樓主試下做horror
聽隔籬po樓主講,過嚟呢個po留言

首先恭喜你隻驚上架
但我可摸耳借機會向你反映下啲store text語癌好嚴重
先唔講啲文筆相當奇怪,克呢啲都算,typo好少事
但學支那叫戲、冊呢啲真係唔要得
建議搵番個translator或者reviewer去proofread下
Store text非常影響潛在客戶觀感,非常重要,如果你唔講我聽呢個係香港人整,唔做任何research嘅情況下單單睇個Steam page我應該會覺得支味濃唔開胃

語言、寫作係一門需要經驗嘅學問,所以先有人收錢做copywriter,先有reviewer,極建議搵個人執執佢

btw optimize通常大陸叫優化,港澳台叫最佳化
你可以做埋localization
提供TW同HK(+澳門)版本
免費game你點賺
真係
Game都寫好就想賺,會唔會有啲過分就當學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞