林超英:胡紅玉害死香港一代男仔!

299 回覆
1055 Like 25 Dislike
講真林超英唔開冷氣,提高大眾意識嘅意義大過實際慳電數字
想問下如果男女分開 有一年男仔人數多左咁面對競爭係咪大左
就在一個世紀前,世界大部分國家的女性,幾乎沒有和男性平等的工作、教育權利,她們的社會地位還只是男性的附屬品。在「重男輕女」的社會背景下,女人很容易成為男性追逐的某種「獵物」,男人們經過炫耀、比拼甚至是拳腳相加後,勝利者獲得自己的「獎品」——女人。這和動物界的求偶有幾分相似,雄性的獅子為爭奪與雌獅子的交配權而相互打鬥、廝殺,血淋淋的場面宣告了最後的勝利者與失敗者。值得注意的是,在整個過程中,母獅子,或者說女人,並沒有多少主動選擇的權力。

但現在,世道變了。選擇權,不知不覺間被讓渡到了女性一方。

以香港為例,一個統計數據說,20年前,月薪超過兩萬的20至29歲女性,只佔到男性總數的一半,但到了2010年,賺取兩萬月薪的女性數已經超越了男性。在同一年,香港擁有專科學位以上女性有20萬人,男性只有16萬。數據可見,女性在收入、教育水平方面已經全面超越男性。但最重要的一點是,追求異性的方式卻並沒有隨著女性地位的上升而改變,那些拿著高學位、高薪水的女神還是在靜靜等待男士主動出擊,並沒有反客為主追求男士(至少普遍沒有)。並且,時代新女性又和歷史上那種被男人篩選的悲催女人不同,她們現在只是在等待,靜若處子,默默觀察著那些在她們面前表演、炫耀、追逐的男士,從中篩選出最有競爭力人,作為自己的伴侶。

可以說,今天女人已經成為了擇偶市場上的選擇方。男人雖然表面上還是維持著財大氣粗、愛顯擺的光榮傳統,但他們的一切表演秀僅僅是用來做女人擇偶的參考。在女性無教育、擇業權利的時代,一個女人僅僅為了吃飯也得把自己嫁掉。但如今,廣大所謂「剩女」的真實情況是,她們完全能夠養活自己,甚至賺的比男人更多。在此前提下,她們之所以暫時不做選擇,是因為追求她們的競爭者過多,或者自己還想暫時單身,再多挑挑看。「剩女」,實際上多半是自願剩下,或者叫暫時性、階段性剩下。

而「剩男」,則基本都是實打實被「拋棄」的無人問津的男人。從經濟學角度看,婚姻有一種規模效應(economies of scale),結婚越早,改善雙方生活質量的程度就越高(在沒有孩子的前提下),而越推遲成立家室,意味著單個人的生活成本就越高。剩男的競爭力低,因此最晚成家立業,越晚成家,其財富的規模效應就越低,如此反復,陷入了一個萬劫不復的惡性循環。
本來社會人士對呢啲議題各有立場係正常、合理
但炒作嘅傳媒睇嚟只係轉移矛盾,拱衞政權

需知道呢啲議題喺中國殖民統治之下係唔重要。我哋只需要集中焦點喺中國搞死香港、吸取資源、人口清洗呢啲問題。
男女打工,一向唔係某幾件蛋散講幾句嘢就影響到。工商派亦已經被中國分而治之,故此香港民族嘅敵人中國。以後見到呢啲意圖攻擊勢力弱小嘅派別時唔好加入炒作。
環保同消費主義矛盾
企業要賺錢 就必須不斷推出新產品
令消費者買單 汰舊換新

喺呢個基礎上面就算企業講環保
充其量都只係做下門面
你冇睇明白我上面講咩野

企業會做嘅環保可能就係開細啲冷氣 唔比飲管呢種程度嘅野 但永遠最唔環保最高碳排放嘅都係產品生產上面 企業冇可能唔生產新嘅商品 甚至為咗客戶換新野 企業仲會特登設定到啲產品唔耐用

所以想叫企業自發環保係冇可能
由普通人嘅環保意識帶動到企業環保一樣不設實際 只有立法限制一途先可以限制到企業
反正件玩具都玩到爛
以前都屌廢老娶大陸婆落黎食福利正仆街
而家淪陷左 屌都廢事
佢真係講得出做得到仲要做到極致

老老豆豆除左啲會真係會regularly出去執垃圾,出海撈垃圾呢啲人可以有資格評價佢之外,世界無環保組織既人可以有資格話到佢
巴打唔記得咗呢度係連登呀
你想佢哋俾咩reply啫
成班loser不嬲選擇性失明㗎啦
係咁大影響又唔見而家十幾廿年後社會話得事嗰班大粒變晒女人
自己唔肯努力喺度賴三賴四
講真你係勤力係有料嘅怕咩同人競爭先
你幾可聽見班社會高層成功男性會喺度大鑼大鼓爭拗呢個話題吖
大把男仔中小學派得唔好咪又係靠頭腦靠後天努力出人頭地

一日到黑怨天尤人唔肯努力走去躺平做loser
但係做咗loser又唔甘心係要喺度賴呢樣唔公平嗰樣唔公道
近排仲要癡線到有啲post話咩連學車考牌個制度都偏幫女仔
好心你班港男爭氣啲啦
被害妄想就唔該及早求醫
咁都比你搵到嘢屌 師兄有啲料
所以連登班廢柴港男咪咁buy呢幅圖囉
成班淨係識講要「公平」要「公義」
但係最基本嘅要「付出」就扮睇唔到
呢啲都係導致出生率低嘅原因之一
不過唔緊要啦 施政幾差都無人理
不嬲都係輸打贏要
運動就要男女分開 有著數就要一齊計
仲要屌番人轉頭
人在英國唔駛開冷氣

唔分開
有一年總人數多咗都會面對競爭大咗
抽到女權應一應
應該係話 點解要分男女運動呀 唔分我咪唔洗跑最尾
美國歧視亞裔學生是對的

應用返香港
女性 私樓 父母教育程度高 呢啲全部都係扣分位
調返轉就係加分位

極右嘅連登仔呢一刻都會變晒左膠

大把男仔中小學派得唔好咪又係靠頭腦靠後天努力出人頭地

你呢番說話唔同當初個位"不滿其女兒的派位結果比同校成績比較差的男學生差"嘅家長講?

利申 動態立場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞