2017 Freshgrad RN Nursing HA Interview Offer區 (2)

526 回覆
5 Like 2 Dislike
有2本天書一定要睇
有心理準備高階過nursing果d med surg, 但唔會睇唔明
睇左會更了解醫生係基於咩黎做judgement, 進入佢地既思路 (so that你唔會一味死跟醫生既order)
睇完+讀通你既knowledge會提高好多 (因為d HO都係睇呢d書)
1. oxford handbook of clinical medicine 9th edition
2. Handbook of Internal Medicine 7th Edition 2015

不過有時濟睇未必入腦
我prefer例如今日有個case septic shock, 果晚返去再睇返書今日醫生既Mx同書既有咩分別, 再諗多d, 就會入腦

果時啊爺都有叫我睇呢本

呢本野係幾好用 不過唔好淨係睇唔去理解
淨係K高K低既management 已經好繁雜 唔好淨係嗱住本野去話人唔岩 唔識既其實可以同HO討論下
有時K低唔係淨係補K 點解咁低都唔俾快K佢 當中既原理好深

師兄 想問埋admit 一個pt要做咩?
我仲停留左係sn既lv
要知佢咩事入 vital signs orientate patient 問資料 drug allergy 婜急聯絡人 fall assessment pressure ulcer assessment call ho 做功課
想問仲有咩?

醫生開完treatment 要跟
走院期間會唔會有另外d appt.
resume usual med 要對藥紙
掛牌
allergy 牌子,床頭牌乜鳩都要貼
好似係
利申pre rn tuns. 留名學野

想問usual med 係咩姐係pt食開咩藥?
要點對? 係米ho/mo say continue usual med 先派?
Thx

要係cms睇返之前佢覆診/住院紀錄(唔記得個制叫咩)
最好揀inpatient 既 record 睇
睇返佢之前住院係食開咩藥
今次ho有無開返齊d 重要藥
例如bp藥。糖尿。anticoagulant 。puff等

admission 仲要提patient 唔好私自食自己帶既藥。避免double not。提佢整係食今次醫院藥。

留名等其他RN師兄姐補充
留名識nurse
請問兒童醫院嘅同伴收到email未?

未 你收到?

有同學收到啦
OT有咩書要溫?

一路好走

點解呀

睇地方啦 又無話一定差既
做完OT出返黎做WARD會好慘
同埋有D唔好老脾surgeon飛野

有D醫院OT 唔使rotation
咁就一世
OT有咩書要溫?

一路好走

點解呀

咁就一世

邊間?
OT有咩書要溫?

一路好走

點解呀

咁就一世

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~
OT有咩書要溫?

一路好走

點解呀

咁就一世

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~

BTW 我有本講surgical instruments 嘅多左出黎。之前上網買個本送黎封面爛左,叫佢寄多本過黎
有興趣可以比你

一路好走

點解呀

咁就一世

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~

BTW 我有本講surgical instruments 嘅多左出黎。之前上網買個本送黎封面爛左,叫佢寄多本過黎
有興趣可以比你

真係?

點解呀

咁就一世

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~

有興趣可以比你

真係?

OK 呀 我要兩本一樣唔同用黎托咩
你唔介意爛爛地就得

咁就一世

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~

有興趣可以比你

真係?

OK 呀 我要兩本一樣唔用黎托咩
你唔介意爛爛地就得

咁就一世

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~

有興趣可以比你

真係?

你唔介意爛爛地就得

可以點聯絡你?

邊間?

我聽QM好似唔使
其他唔知~

有興趣可以比你

真係?

你唔介意爛爛地就得

可以點聯絡你?

前兩日收到

前兩日收到

我冇.......

前兩日收到

加一 等orientate
有2本天書一定要睇
有心理準備高階過nursing果d med surg, 但唔會睇唔明
睇左會更了解醫生係基於咩黎做judgement, 進入佢地既思路 (so that你唔會一味死跟醫生既order)
睇完+讀通你既knowledge會提高好多 (因為d HO都係睇呢d書)
1. oxford handbook of clinical medicine 9th edition
2. Handbook of Internal Medicine 7th Edition 2015

不過有時濟睇未必入腦
我prefer例如今日有個case septic shock, 果晚返去再睇返書今日醫生既Mx同書既有咩分別, 再諗多d, 就會入腦

果時啊爺都有叫我睇呢本

呢本野係幾好用 不過唔好淨係睇唔去理解
淨係K高K低既management 已經好繁雜 唔好淨係嗱住本野去話人唔岩 唔識既其實可以同HO討論下
有時K低唔係淨係補K 點解咁低都唔俾快K佢 當中既原理好深

師兄 想問埋admit 一個pt要做咩?
我仲停留左係sn既lv
要知佢咩事入 vital signs orientate patient 問資料 drug allergy 婜急聯絡人 fall assessment pressure ulcer assessment call ho 做功課
想問仲有咩?

醫生開完treatment 要跟
走院期間會唔會有另外d appt.
resume usual med 要對藥紙
掛牌
allergy 牌子,床頭牌乜鳩都要貼
好似係
利申pre rn tuns. 留名學野

想問usual med 係咩姐係pt食開咩藥?
要點對? 係米ho/mo say continue usual med 先派?
Thx

要係cms睇返之前佢覆診/住院紀錄(唔記得個制叫咩)
最好揀inpatient 既 record 睇
睇返佢之前住院係食開咩藥
今次ho有無開返齊d 重要藥
例如bp藥。糖尿。anticoagulant 。puff等

admission 仲要提patient 唔好私自食自己帶既藥。避免double not。提佢整係食今次醫院藥。

留名等其他RN師兄姐補充

ePR 藥丸同月曆制?
有無kwh既同事知道幾時簽約

琴日打去問左,pm

琴日打去問左,pm

點pm你
出糧了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞