【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (16) 成立3週年 | 新歌祝福 | 高達水星の魔女

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
因為Spy family一大堆人down左嚟聽 同埋呢首早過祝福配信

下星期嘅排名先係重點 因為咁樣先係證明多唔多人loop首歌
ado唔係首首都好聽
例如d男女團fans好中意狂買Album刷榜 但係首歌本身冇咩人會loop就好快會跌番落去

呢種歌曲續航力先係Yoasobi要關注嘅數據 因為Yoasobi其中一個優點就係歌夠洗腦

雖然今個星期要打鏈鋸人國家隊 但係高達大IP 加埋今次祝福係真係好好聽 入前10應該唔大問題

咁有冇代抽成功到
首首好聽真係得yoasobi
今次有埋高達加成希望祝福可以熬耐啲,自從情書同大正浪漫之後佢哋啲歌嘅續航力差咗ミスター 同 好きだchart咗一個月多啲就bye bye
可能yoasobi係日本 = 香港mirror
最初爆紅個期周圍都播 播到d人厭
香港都多人播 有次聽到人講又係yoasobi
boc 啲歌一向都係呢個風格,
同埋今次又有 spy family 加持,
老實講我覺得佢地今次呢首 op 好聽過上一次髭男個首
出面點解有個po屌ikura唱功廢
曲風唔同
反而我好like 上次個op 嗰種曲風,但太少呢類曲風啦
bump of chicken係一隊老band
都幾係日本band music嘅標誌
加上有spy family嘅人氣
好自然會排咁高
可能聽開歌劇
咁無可否認幾樣野
1. 早期 Ikura 連續唱 YOASOBI 既歌係有吃力
尤其d 長既演唱會幾常出現
頭幾首可能緊張或各種原因把聲唔夠開
2. YOASOBI 既錄音完成度好高
尤其去到中期開始
好多細位執得好靚
例如d Ah 真係撚到最正既 version 出街
實際要每次 live 都唱得晒d 韻味近乎不可能
3. Ikura 把聲本身好通透
配 Ayase 既曲真係直入腦核 dklm
加埋佢本人都好 cute cute
又完全零賣肉
講平胸又有排未輪到佢
唔屌下佢唱功仲可以屌咩?
呢啲po唔洗咁認真 除非見到d麗英狗出黎柒
見親麗英我都想笑

不過
我比較寬容 cover 呢d
人紅先會多 cover 既
Ikura 都係唱 cover 先多人留意到包括 Ayase
想問下如果有日本電話卡 但係香港收唔到SMS 係咪都GG
相同情況 有冇人解答到
903播緊祝福
竟然
阿奴係高達fans+潮流第一把交椅 會播都唔奇嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞