【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (16) 成立3週年 | 新歌祝福 | 高達水星の魔女

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
其實全世界演唱會hyper先係主流
係日本concert先至咁安靜🤫
我覺得睇歌啦 好似群青呢種擺明要大合唱
Hyper歌一齊打call
慢歌/抒情歌靜靜地聽就好
首首都叫到癲咗啲歌想聽都聽唔到
Music fes嘈就算假設我入去睇solo concert仲要周圍啲人蓋過vocal把聲好反智 除非群青呢類姐 三原色呢啲都好hyper但我完全唔會想一齊唱
除左群青 ikura都有係咁叫觀眾sing together喎但
Ikura而家係日本樂壇係咩地位
Loop 左成日Jakarta live ,好希望有一日有機會係香港睇live
比較難計
串流好勁
但賣碟、演唱會動員力又未有好多實績
幾田會唔會反超ikura?
但佢有得唱日本既世界盃主題曲
係咪去到李克勤水平
藤井風都公佈左上紅白, 幾時到yoasobi
覺得 ikura 都做到新一代後生仔偶像 icon
上一個係 aimyon
號稱 JK 唱k 一定唱既代表人物
其實日本世界盃主題曲唔係得一首
咁香港世界盃主題曲都有好多首
但唱得都有番咁上下名氣
咁又味至於 Aimyon而家已經幾乎去到國民女歌手嘅地位
Ikura先主流出道三年 只可以算係新銳歌手

同埋老實講Yoasobi其實比例上係有d歌紅過人
例如Aimyon今年嘅歌成績唔算太亮眼 但係專輯同演唱會呢d照樣大賣
Yoasobi就相反 好多人會知道會聽佢地嘅歌 但係味必真係會出錢買佢地嘅products(即係好似我地呢種死忠 比例上唔多)呢個都係佢地今年不斷搞fans club活動嘅原因

我諗有一部分都係因為佢地係新媒體帶起 所以玩法唔太同
個比喻唔太岩 李克勤當年係幫大台唱
今年NHK係比左King Gnu唱 幾田係幫富士唱
Lv嚟講當然唔及前者

其實幾田而家仲係有比yoasobi嘅名氣帶住
佢主流專輯味出過 個人演唱會都味開過(之前果d小型唔算啦)
話幾田可以完全擺脫yoasobi自己擔大旗 其實諗得太遠
始終都係差一首代表自己嘅大hit歌
https://twitter.com/spotifyjp/status/1600384903958630400?s=46&t=qRPTQqLs4q_A_d9vjcR2IA

Spotify海外播放量最多嘅日本歌手
快d開放海外賺票啦
估唔到印尼咁多fans
Ig有live
有冇人知講緊咩?
國……
好似係話鐘意食印尼炒飯同Pop mie杯麵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞