【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (16) 成立3週年 | 新歌祝福 | 高達水星の魔女

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
好鍾意呢d style
有返多d 早期 MV 既簡約感
唱黎講鈴木愛理既技巧其實幾好
音底都好

不過 Ikura 把聲真係無可取代
加上呢度 fans group
貼親 cover 都比人屌是常識吧?
我睇佢cover新時代幾好 但祝福真係麻麻
襯托出ikura把聲 轉音同感情演繹上既能力幾勁
比較好嗰d 我先post
好多都聽唔到全首就熄左
我唔太鍾意 ado 既歌
所以邊個 cover 我都覺得 ok
唔知你係咪一樣
始終搵唔到另一個 Ah 可以比得上 Ikura
百聽不厭
海賊王成隻碟我都唔鐘意
踊就真係覺得好聽 不過都係編曲上出色
其他咁岩演算法彈俾我睇先睇下 見鈴木愛理唱新時代同ado cd差唔多就覺得幾好
我都好少聽yoasobi cover 都知無邊個超越到加上有偏心鈴木愛理先睇下 都係同ikura有距離
冇可能揾到
佢個唱法覺得太嘈

有d 歌手把聲同唱法比較特別,好難有人cover 得好
eg: ikura, acaね, 椎名林檎
其實都分唔到係唱歌技巧
定係單純音質既分別
Ikura Ah 真係聽親都高潮
群青、祝福呢兩首d Ah 真係世一
其實我連踊都唔鍾意
鈴木把聲厚啲

ikura把聲高音突出啲 yoasobi啲 instrument會配合翻佢把聲 所以中和返
首首ah 都唔同,好難揀
講開acaね我覺得ikura cover秒針好正
你條 link 無端端瓜左既?
https://www.youtube.com/watch?v=WQ6ePunO8uY
好きだ 有幾多個 あ
唔講唱歌鈴木笑嗰陣隻眼一樣跟住笑
呢首歌真係好難唱 鈴木愛理其實已經好勁
跟很到個節奏之餘 每隻字都唱得咁有力量
但係呢首歌嚟講Ikura個音色同節奏感真係好聽好多
同埋真假音轉換Ikura都唱得比佢好聽
我覺得太有力量隻隻字都好分開咁
麻麻地個唱腔
呢個真
我成日覺得 Ikura 係好多細位既處理好好
唔會夾硬個個字都好用力唱
仲成日插d 日文特色既 ng 入去
聽到人好銷魂

唔知係佢本身就係咁樣咬字
定真係逐句逐句執靚
不過佢之前有上節目拆解過夜驅個唱法
同埋佢d notes 有標好多位係點發聲
我傾向係佢努力 + 天生麗質既成果
有天分, 又夠努力
唔同feel, 但首歌acaね唱得好d
其實鈴木愛理本身實力都唔差 有聲線、技巧
不過佢把聲比較厚實
唔岩唱ikura啲透明感、穿透力高啲歌

Ikura把聲好難會有人cover到 Ah~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞