intel innovation 13代CPU發佈會 集中討論區 今晚11:30準備開波!

375 回覆
6 Like 4 Dislike
用得幾個月就換
代工點會成本高d啊
自己廠vs搵人整
邊個平啲自己諗
一定係搵人整平,自己開廠成本高太多
同様3700x
不過應該換5800x3d ,因為唔洗換板
有新買新 唔係後悔
冇事起嚟就平
好似遠古以前netburst咁出哂事要另一條team救鑊果隻就貴到傻

如果係真 點撚樣算
amd可以玩到2025換新u,貴啲,intel就平啲同有ddr4但係要用win11
x3d打機無敵一係買5800x3,一係等70系x3d
極客灣D test係好公道啦,擺明Zen4改進唔大
以Ryzen 7000系厚版IHS嘅散熱表現
其實AMD如果要好似AM4咁玩長命Socket
對AMD自己目前嚟睇係負累多過係優點
佢下代如果打算解決大積熱問題改薄ihs
又會抹殺哂本身AM5所謂兼容舊散熱特點
點諗都覺得AMD呢代行錯棋

但實際諗深一層7000系又唔係完全冇料
行all core 5.1實情仍然比上代進步唔少 只能夠講可惜
極客係大陸俾人屌個控制變數個邊做得好差wor巴打 呢個睇完就算啦
AMD latency輸intel其實都唔係咩新鮮事
由Zen1輸到而家 係得IMC有擺入同die嘅APU至平手
X3D用意本身就係想offload cpu依賴system ram令佢唔使讀咁多長ram
期望7000系X3D可以有驚喜
等睇下x3d個陣會唔會靠個cache厚度頂到ihs然後整返薄個ihs先
12700想上13700
AMD 基本上都係用緊Apple 2手 製程
有咩事Apple 食左先
其實intel自己個10nm因為點整都超越唔到前代14nm
連intel自己都差啲頂唔順想買TSMC救公司算
硬茶黎喎ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞