intel innovation 13代CPU發佈會 集中討論區 今晚11:30準備開波!

375 回覆
6 Like 4 Dislike
80度就會打柴?

公司廠機i5 8代定7代,長期90度都仲行得走得文書上網完全冇問題開超多圖 office文件都一樣冇問題
AMD 咪又係收埋X3D 唔出住
同埋14 gen 同Zen5 都係大改
唔爭在等多年
係呀 我記得

你應該都有d年紀 我記得你有話買電腦俾細路唔知有冇記錯

上返黎多d 一齊討論下

我近期都開始寫返開箱文 評測了
如果你用win11 Intel聲稱做緊rendering既時候,如果你開左其他hardload既野,會自動引導做緊rendering既program只係用e core
cpu好少會燒係唔係比人水咗去買新機
你之前成日拎黎超? 定買二手野出事。
用緊12700,xmp 可以上3600
本身呢2日準備砌12700F+RX 6800 XT
要唔要等下直接出13
正確黎講40系卡.係最好有PCI-E 5.0 (特別高階卡)

當然基本上有襯pci-e 5.0既牛.都有atx 3.0

有atx 3.0之後.可以比以往更安全.唔使話真係下下買大watt數牛
1000w夠唔夠7950x加7900 gpu?
amd 的確我都覺得zen 5會好d

你見就算intel都好.z690 ddr5唔多人買.一來價錢真係貴.二來真係唔穩定

而家ddr5價錢平左好多.其實新平台可以考慮ddr5.同埋都相對穩定返好多
KS啦

6GHz

不過KS照以往.比普通13900K.應該貴成一千蚊.千幾蚊......值唔值就真係一回事

另外.今次出KS快左.一來可能要面對3D版.二來其實12代KS太遲出.冇哂慾望
12700F配中低階b660會平過13600K + 入門z790.即就算以ddr4黎計

不過打機性能.13600K應該都係勁過12700F.

我估整體12700F + b660比起13600K + z790.後者會貴1000蚊到
我覺得OK.更何況.7950X真係可以玩下sweet pot
thx 巴打

但我想用ddr5, 配12700 或13500
12700 = 13600k?

但散熱要求應該有唔同
後者大咬啲
10月中會唔會有1200w atx 3.0,千5蚊買唔買到應該有啲有十年保
急用就買啦,intel 13有排等
FSP.出左PTM 1200W.白金.應該香港最平既atx 3.0

如果1200W 千五蚊唔係問題.但要可能等金牌出

不過唔多蚊子會出1200W 金牌.通常去到1200.已經係白金

或者唔好追求atx 3.0囉

有白金 1200W.清緊貨.賣緊千頭
本身都拖左大半年
預要等幾耐左右?
大半年實有嘅可能有埋7xxx x3d
曲到圓?
12代都support PCIE 5.0 同DDR5啦
老闆,介紹張底版黎可以support 到 M2 gen 5 插 SSD,同埋DDR5 ram. 我仲會加張 RTX 4090. 比你而家到出年年頭,揀 13900k 定 7950x?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞