intel innovation 13代CPU發佈會 集中討論區 今晚11:30準備開波!

375 回覆
6 Like 4 Dislike
xmp 係講緊 ram 廠 preset oc profile
non k 唔推薦買 3600mhz ram 係因為鎖左 imc voltage
開 3200mhz xmp 係可以的
咁同樣情況apply 係ddr5

無機會上到5600以上?
係講緊non-k cpu鎖左imc電壓,
DDR4上3200Mhz以上有機會唔穩定行到Gear 1,
你開Gear 2 都會上到3600mhz,
你用DDR5板一樣上到5600 / 6000mhz
k系cpu無鎖imc電壓, 所以上DDR4 3600 Gear 1基本無問題
13th gen唔知有無鎖imc電壓
輕鬆但無必要

6000Mhz都上到, 不過都係要睇你粒u同ram體質, XMP唔包生仔
所以要穩陣
只能買k

唔係就條ram under spec 咁用?
正常黎講體質好ge都拎左黎做k u
當然會有例外
近2代啲motherboard貴到哭,以前買塊Hero都係2000幾
non k 都可以有xmp.配合底板姐

因為要睇RAM的.不過唔知13代CPU關於non k 個邊既電壓點

12代普通3200先穩定D.不過我睇應該今代3600應該穩陣
所以我諗7600 non X應該係唔會夠打

更何況全線ddr5情況下
應該下星期
我諗起第一代x370 hero

個時賣2000中

最後x470出個時.清到去1000頭.1000頭買到hero真係冇得輸
13th i5 i7 價差唔多,應該直上i7

另外i3 無價單?
i3 邊黎 k
以前有的
好耐冇見過你
唔洗組新機,所以10th 至12th ,完全無理過

近排先知intel 有大細核
你搭z690咪超到囉
以前成日見你留言

係唔係對硬件退左燒了

你skip左3年.唔怪得呢兩三年唔見左你
以前狂追actually hardcore overclocking 和 外國forum 去研究電腦硬件

最後我是停在monitor面板尚未研究

當時主機硬件是非常熟

至今,硬件亦是最熟習的知識之一
今次好失望,擺明13代係過渡產
PCie 仲行gen4, 大佬,gen 7 都出左世啦, 我部電腦SSD想快D都唔得

Ram 又唔係行DDR5, CPU 速度只係比上一代快20%

咁我不如轉會AMD? 起碼有誠意

Nvidia 4090 又係咁,擺明仲有張 Ti 跟尾,4090買佢真係十五十六
而家我無限筆直想買條新女黎砌,但係砌左三四年唔想換,似乎intel 13900k 同Nvidia RTX 4090 都唔 work
Intel 13代cpu 有冇話要配合ATX3.0火牛先行到?
amd應該預啲人會升uintel直接斷後路
無,atx 3.0唔關cpu事,用40系卡最好就用atx 3.0
我本身乜事都無 換左個cpu水冷突然開唔到機
最後話拎去整話壞cpu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞