咩原因導致呢一兩年多返咁多高質嘅動畫

159 回覆
37 Like 393 Dislike
睇動畫都有大一統思維,果然係支那種
唔講故事先,淨係作畫已經話俾你聽有錢的話,日本動畫公司係屌打
與其話2016-2019得返啲低能異世界後宮
更加多係大家只係睇到有異世界後宮 就屌動畫市場末落

年年都有垃圾番,異世界到今時今日依然存在
只係大家當時對動畫厭左,又禁啱鬼滅撈翻一批人追新番

16-19 真係咁垃圾咩
16 re0 我英
17 來自深淵 狂賭之淵 美好世界
18 紫羅蘭 工作細胞 哥殺
19 Dr stone 炎炎 輝夜 約定夢幻島

之外其實仲有好多,學樓主話齋,都數唔曬

唔係動畫市場死左,只係你當時放棄左動畫市場
13年話套套都學戰(四天王番)
08年就嫌多肉番,再之前萌系氾濫
每個時代都有流行,而最流行嘅嘢一定係通俗㗎
正如王道少年漫永遠都有,但唔會因而話冇高質漫畫

同埋,總有高手通俗題材都寫得好,成為經典
K歌都唔只係垃圾
自己無文化唔好出黎獻醜啦

呢啲你都唔識呢幾年你究竟有冇睇過動畫

高質同出名又唔識分
一直都好憎異世界後宮番、賣肉番
就算re0故事出色,個人而言都無乜好感

的確感覺愈大愈少好睇嘅新動畫
認真諗點解,可能只係因為細個果陣乜柒都覺得好睇

後期小小,我比較有印象嘅作品,已經係overlord、我英、約定夢幻島,來自深淵
仲有d出色作品嘅續作,jojo、fate、進巨之類

近排我關注嘅已經得cyberpunk edgerunners,來自深淵第二季
仲有早排嘅arcane

spy family可能對於鍾意溫馨小品嘅觀眾黎講,都係唔錯嘅作品黎,但唔係我個人感興趣範圍內

見樓上有人提lycoris recoil ,對於睇左好多年動畫嘅我黎講,各方面嘅設定都稍嫌老套
佢吸引我睇嘅地方只有百合
如果呢套野2010年代出,我當年應該會好鍾意.

至於鬼滅
errrrr……

帶旺左個市咁囉
唔講啦明啦
係睇少咗,但係越大越識揀好嘅作品/啱自己口味嘅作品
同埋偶爾考古,例如近排上嗰套回憶三部曲

Re0故事差喎,同埋好憎呢啲刻意整謎團,引人追嘅戲
個謎之所以係謎,純粹因為作者收起唔講
而且解謎後,唔會帶出咩意義,得個知
仲有啲角色好單薄&單調
每個角色俾一件往事佢,佢會因而有某種價值觀/目的
可以話啲角色只係組合咗特定目的&性格嘅工具人
主角要做嘅就係拆解/利用配角,個手法同拆解謎團一樣
更唔好提寫到勁冗長,網絡小說通病

莉可麗絲畫面靚囉
如果唔寫主線,每集單元式講任務/日常,即係頭幾集噉,會更發揮長處,大家就係想睇抱高高/女女互攻吖嘛
條主線劇情又唔係寫得好
砌android公仔?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞