咩原因導致呢一兩年多返咁多高質嘅動畫

159 回覆
37 Like 393 Dislike
SAO第三季咪2018年囉,馬娘同工作細胞好似都係,你自己2016-2019戇鳩鳩咁無去睇就幻想以為係得異世界同後宮動畫
我覺得主要係因為動畫產業開始由疫情復甦返
老老豆豆 我覺得鬼滅爆紅點都幫咗啲日本動畫業界
工作細胞我記錯左因為呢套野都有第二季,馬娘第二季唔係嗰段時期第一季同第二季差好遠
同埋sao第三季係唔係高質我都有保留,反正我覺得sao頭兩季好好多
梗係有
根本就令到日本文化再次席捲全球
日漫多返人留意
之後既咒術、spy x family 都明顯受惠
連帶 JPOP 都多返人聽
至少係動漫呢一版塊完勝韓國
為國爭光

係連登班清高撚日日係度捧殺
先扮吹到神作
再屌佢垃圾
成班撚樣
主要係屌佢漫畫垃圾
動畫最多話佢一般 吹大咗唔值咁高,就係因為漫畫垃圾劇本無聊+ufo文戲一向普通
動畫打鬥方面就算計埋光污梁都一定係神級㗎喇
漫畫去到最尾無慘戰係慘不忍睹
又或中間月之呼吸果d 簡筆
同動畫既差距係明顯
但之前既角色塑造事實上唔算垃圾
由蜘蛛山開始到無限城打到上一
至少都係 jump 漫合格線甚至以上

為屌而屌
因為佢紅所以完全唔 fair 咁屌
呢d 連登仔真係好肉酸
18年夠一樣有搖曳露營,南極,人類聖經
咁都有負皮
你講係 普及
紫羅蘭的確唔錯,前兩套見全部都係女就冇睇
快啲補返
2套都好撚好睇
諗都唔諗直接屌咗先 欣賞你 好撚型
你講起搖曳露營突然諗返起有一個scene係講主角入左工廠996,之前有人show比我睇,笑撚死
例子都無 高乜撚野質
由經濟出發去睇 netflix 既話,睇佢食住之前美國印錢大放水加武肺個個人留係屋企無野玩就玩訂閱,但啲 budget 好多去晒啲垃圾韓劇上,之後美國一收水搞掂全行科技股 + 而加搞掂全個美股 (經濟過熱得太勁,無計) 加上西方開番城啲人無咁 relied on 啲 subscription service 咪大插

不過睇財報上,其實 netflix 既 earning 依然好高,上季度成七十億美元淨利潤,分番啲啲過去比最近連續有收獲既 anime team,之前奧術已經一大奇跡 (當然係因為拳頭社其實係間不務正業既設定狂魔特性 )

加上伙同日本人去做唔同動畫我幾 sure 係對加強 netflix 個品牌口卑仲好過啲垃圾左膠劇或韓劇,順便帶動下日本仔個啲頑固既國內文化又可以將佢地真係勁既 studio 帶出國際

而以上 netflix 對左膠個啲政治政確元素我諗已經係咁多間大娛樂服務公司入面佔比較少,DKLM 睇番迪士尼真係食得屎,拍套 3d 食人鯧出黎話美人魚,都叫左人類咪亂污染海洋架啦
Netflix 近年最大貢獻真係科水整動畫,日本唔洗血汗工廠式整動畫
86, vivy
Cyberpunk: edgerunner
仲有overlord
老鼠+都有 夏日時光
你睇得唔多
吹到鬼滅帶翻起咁大? 你唔好羞辱業界喎
未來原神將會屌打哂上面講過嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞