咩原因導致呢一兩年多返咁多高質嘅動畫

159 回覆
37 Like 393 Dislike
影宅我極少追新番
難得今年有套講貴族+維多利亞風背景
故事古典又黑暗 無大波妹 無異世界 唔拖劇情
oped好聽 有種返去睇薔薇少女嘅感覺
近呢年我覺得係好左
可能好多受眾都受夠異世界轉生賣萌露肉無內容嘅動畫
始終呢個市場又唔係得宅男會留意
仲有好多女同正常觀眾
應該同製作費增加返有關?
以前淨靠賣BD/DVD太慘啦,賣周邊產品啲水又唔見得會落返去製作公司度
近年大陸又買版權播,又揼水注資
又有netflix呢類平台買下片,科下水拍
有水真係唔同好多淨靠內循環搞唔撚掂
當然有外資,唔排除會有內容干預,睇下點攞個平衡
地下城製作比之前好咗
LR癲到一季動畫13集開到17定18個po
第二季後面都好癲
咁叫高質
要大力推
我好似同大家get到既意思唔一樣
大家都係討論劇情
我就覺得因為ufotable呢個痴撚線公司
搞到成個產業提升左一個層次
以前覺得動漫入戲院睇好浪費錢 但由ufotable執筆拍既無限列車真係有前所未有既震撼
仲有夏日時光
Netflix arcane
中國班平價代工d 技術高左
力推最近既cyberpunk
Netflix 有 堅好睇
16至19唔係無高質嘢
係無邊套出圈姐
出唔出到圈好講天時地利人和,好難話點解某啲高質野出到某啲出唔到
其實《昨日之歌》都幾撚高汁 但劇情片冇咩人識 都係啱拍真人多啲
大力推薦搖曳露營 明明冇乜劇情但係超放鬆嘅日常番 10月6上劇場版 未睇嘅仲趕得切
我到而家都係覺得鬼滅動畫垃圾。套野完全係揚短避長將漫畫節奏控制鬆弛有度嘅優點拖到無撚左,亦都多得佢完全無合理對白刪改搞到頭柱刻劃出黎極煩,反而係漫畫d垃圾動作戲佢就好用力。如無意外黎緊清傻文都會係咁。

不過好多人係更著重畫面上嘅野,攝影背景作畫呢d會影響評價佔比大d
衰啲講,我寧願搵大陸真係有料既代工出到貨比我,好過比舊錢比左膠國出賣我仲話我套作品涉及太多露肉

好似之前唔知邊套外國戲係騰訊有份,就專揀金髮碧眼大波妹去做
又諗起京阿尼
買左cyberpunk 又贏
電影 加上 hello world
沒乜可能用一個原因就解釋晒成個市場嘅轉變,但最大原因應該係因為疫情同串流服務興起令到多左人留係屋企煲劇睇動畫,傳播度超過10年前好多
結果就係多左d大爆/高質動畫吸人入嚟,1819年之前年最hit嘅最勁咪得巨人,呢幾年唔講鬼滅,淨係咒術 spy family 東京mk 馬娘2 都係刷新歷史數據嘅水平
咁對佢來請刀劍都好高質
国安法既實施🥹🥹🥹
動畫電影,唔講Akira今敏Eva依啲,淨係宮崎駿已經拉到個standard 好高啦,幾時會以前係浪費錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞