咩原因導致呢一兩年多返咁多高質嘅動畫

159 回覆
37 Like 393 Dislike
我記得2016-2019基本係得返啲低能異世界後宮,動畫市場基本係死水。去到最近呢一兩年特別係今年我追多左勁多動畫。

個人猜測係鬼滅帶起返成個動畫業界,雖然我冇睇過
正常黎講最近一兩年經濟咁差反而應該冇乜可能出到高質野。有冇人可以討論下
例如迷家、Fate/Apocrypha、手機俠都係2016-2019時期嘅產物
netflix
輝夜姬、馬娘2季、工作細胞、咒術迴戰、無職轉生、spy family、下個月嘅chainsaw,都數唔曬
唔建議未出就燈定先
刀劍無星夜
計埋netflix 仲有奧術同cyberpunk
搞錯點解冇86
無個出名。 大佬呀 起碼你都要去到叮噹 蠟筆小新 海賊王先好叫高質啲。 呢啲真係連冇睇動畫動漫既人都識。你個啲 真係唔好意思講句 收檔啦
仲有86 同 cyberpunk 真心高質
高質同出名兩樣嘢嚟喎巴打
高質呢個形容詞本來就唔係用黎形容“冇睇動畫動漫既人都識”
加上其實spy family其實係好多平時冇睇動畫嘅人都會睇、留意。之前台灣議員、曾志偉先cosplay完,你唔係覺得呢幫人會成日睇動畫下。
下次你講野之前麻煩留意下自己邏輯而唔係走出黎7下7下咁冇禮貌叫人收檔
今季lycoris recoil都幾正
Spy family 當時係全日本最多人睇既電視節目 一定唔出名啦係咪
https://www.oneesports.gg/anime/spy-x-family-japan-most-watched-viewership/
咒術0 日本票房坐咗8個禮拜第一位
獻醜不如藏拙啦好嗎
lycoris recoil同engage kiss其實都高質,但可能有少少爭議就冇放落去。
呢兩套野有少少experimental
a1能夠做到兩套成功嘅原創動畫對業界黎講算有鼓勵性質,以往幾年都冇乜人肯冒險做原創
蠟筆小新劇場版 一流
Cyberpunk 高汁
因為武肺
連登係絕對唔會承認鬼滅有任何貢獻
只可以踩
喺連登動物台讚鬼滅
樓豬下世小心d
86果d幾好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞