咩原因導致呢一兩年多返咁多高質嘅動畫

159 回覆
37 Like 393 Dislike
長壽番出名製作低劣喎ching
先唔講年代既認知問題

個時日動漫無咁多渠道去發表,只係來來去去以各大電視台去做投入並且要全盤日本國內人手去做,由個投資去到製作、再去到公開發售,根本只可以將貨就價咁製作,仲要個時既人係 99% 用電視去接收娛樂

大佬點同而加 2010 後 on demand services?(屌你即係你上網撳個制就 show 你想要既內容)

以個時去睇,只要熱門既電視台上播出既動畫就會有一定知名度,你所提及既叮噹、蠟筆小新、甚或至後期啲既海賊王都仲係呢個時期產物

固然而加日本電視台對動畫產業係日本國內依然有啲佔比,所以之前套戀上換裝娃娃、鬼滅都有係電視台上出現。

但而加係平台分散又多,而且而加先係真正將日本仔動畫 studio 完全分級處理又有外判幫手之下,質素比 199x 個堆電視台動畫差天共地,再加上最重要係世界各地都容易地將日本動畫以唔同平台既 subscription 去直接有得睇,個 target customers 可以一野擴張到全世界既地步

我係英國住,問番啲 local 後生既同事甚至有個 4x 歲中坑 (白鬼黎的) 都勁鐘意鬼滅同最近套 cyberpunk,仲同我講笑話鬥快學日文

我認為,高質既野要係有商機既情況下先可以持續發展,日本仔今次啲國內 studio 似乎挨過晒以前各種既黑暗時期,正式進入國際化但又保留自己意識既時代,唔一定再要向日本國內啲電視台俯首稱臣,隨時係外國打出一片天再逆襲番佢地日本。 跟住落黎就係點去界定同保護呢種文化唔好比左膠風暴侵蝕,還好日本人就真係多數講日文,你唔講得好既日文佢地唔會聽你 (排外性幾強烈,反而係抵禦左膠文化入侵既良藥)
連登標準答案應該係除左鋼鍊之外冇一套係高質動畫
Spy family 真係世一
無一套動漫夠佢好睇
樓主的確講得無錯
很好....你很腦殘嗎....敢這樣講手機俠.......我死也不會放過你。我給你兩個選擇。
1:我把你送去給冬夜
2:你給我做好心理準備...因為死亡已經降臨在你身邊了。
你逼我的:裝備:智慧型手機、劍槍「布倫希爾德」、耐刃、耐寒、耐熱、耐擊、耐魔白色風衣
你給我受死吧:魔法:提升力量、加速、增強體力、麻痺、詛咒、重力、神聖之雨、暴風利刃、滑動(slip)
要是敢在這裡再說一次反手機俠,你就別怪我不客氣了

你了解手機俠嗎?你看過手機俠小說嗎?你知道手機俠從一套網絡小說發展成一套有動畫化也有漫畫版的小說嗎?你知道手機俠現在已經成為總銷量超過250萬的高人氣小說嗎?如果手機俠沒有很引人入勝的劇情的話,手機俠能取得這麼大的發展嗎?你知道手機俠已經把九位可愛的女角色列入到冬夜的後宮當中嗎?我要告訴你最了解手機俠的劇情發展的不是你,而是手機俠fans;你沒有發言權,而手機俠fans有發言權,所以請你不要再做這種不負責任的侮辱。手機俠歡迎一切善意的這種建議,但是我們拒絕任何無端的指責。
馬娘2係上年出
馬娘1冇得同佢比
2係神作
好睇?未睇 但係見好多人講
好睇到癲
今季夏日時光一定最高質
緊湊劇情 嚴謹設定 優秀製作 同埋好聽OPED
多得Disney+啲傻閪商業決定
搞到冇人關注
依家仲有一集結局 有興趣大家可以一齊追
spy family 係好hit 但真係唔算高質
串流平台流行?
令動畫公司有更多資金?
其實我一直覺得做動畫真係好好辛苦(睇白箱就知道)
唔係日本人個種匠人精神, 根本做唔到落去(同埋日本人對動畫個種喜愛)
以前年代部動畫本身仲要唔賺錢, 要靠賣BD
而家有串流平台起碼靠動畫本身已經賺到
11爛尾
師兄真係覺得SAO3好?
所以 netflix 只需要將啲 budget 擺多啲啲去 anime 再伙同日本而加本身有既動畫 studio 就已經好夠殺

日本人本身低時薪再加賣肝力 max,只要比市場高 30% profit 比佢地夠殺,而加連續兩套正正常常王道式故事原來咁收得,主要係細節處理上乘完美化好多本身其實既 another day of shitlife story 變成 complete fairy tales,咁啱日本仔由始至終唔單只唔缺呢類故事題才,更加早十年就已經成熟化去做呢啲細節處理同故事表達能力

netflix / crunchyroll 識做啦
開頭懸疑好睇 但後尾變咗戰鬥番 感覺會爛尾
天竺鼠車車冇人提
86堅高質 前排youtube見到就去睇
粉俠傳
一直都是神作
我個人好簡單 有鬼滅就正評
成日都話
屌鬼滅漫畫垃圾嗰啲八九成都係睇開熱門作/鳩屌
事實上就係ufo文戲垃圾先令到原本漫畫其中一個最好睇嘅篇章整到咁垃圾嘅節奏我真係唔敢想像下季開打前ufo會點灌水
因為有垃圾到爆ge pop team epic 平衡番
高汁毒撚Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞