咩原因導致呢一兩年多返咁多高質嘅動畫

159 回覆
37 Like 393 Dislike
講經咩 16-19夠有只有我不存在的城市, RE0, 來自深淵, 比宇宙更遠的地方, yuru camp, 紫羅蘭呢啲啦 雖然16真係多神作 又迷家又至高指令又槍彈3又鐵血2期
大眾:無職,re0,鬼滅(睇作畫),咒術,spyfamily,雙城之戰,cyberpunk,夏日重現,86,輝夜3,巨人,vivy
小眾:賽馬娘2,平穩世代,sonny boy,冰海戰記,青之蘆葦,平家物語
因為2019年後期鬼滅證明有$賺,d製作商開用反d心整
節奏太慢太平淡,個尾又cut到乜咁,好難好出名
海盗戰記普通?
普通至中上,唔分咁細啦
日本每年百幾套卡通片
當只有一成係佳作,4年嚟都有六十套以上
而且係“我覺得”
ufotable睇味精都吹奏
講故事技巧廿年嚟都咁差
唔計cg,打戲都只係中上,嫌冇乜設計
成間公司一涉及創意,就冇貨賣
所以啲作品冇驚喜

利申 由空境睇起
overlord 睇小說好睇好多.
動畫唔係好幫得落
Cyberpunk 呢兩年內既世一
不服來辯
南極10/10 快啲去補啦ching
踩完
就比返個完美製作公司名啦
海賊王高質
踩到咁pro
但比值個讚既公司都比唔出?
空境咩問題?
TV版咁講故事先叫好?
空境幾好吖,冇睇TV版
1,2,4章正正常常嘅高質,平實,忠於原著嘅改篇
3章可惜刪剪多咗,作畫有時唔穩定
7章發揮得最好,最有味道,睇頭10分鐘已經知。順帶一提,小巷場打戲,唔使加cg,唔用謎之轉鏡頭&快慢鏡,已經好好睇。
5章魔改,融會貫通嘅改篇,觀眾猶如用式嘅視覺觀照事件,初睇會睇唔明或者覺得炫技。

diu~部外置BD唔知去咗邊,冇得重溫
fate ap ost 好神
可惜套劇本
音樂主題番都好正啦
四月, 京吹, 一弦
典型清高毒撚
淨係鍾意踩
3章好多心理描寫冇晒

我睇完TV再睇劇場版
TV跟時間線出
無論故事定打鬥同ufotable比都好差

ufotable 空境 同 Fate 除咗覺cut咗啲唔覺故事技巧差
只係普通咗啲
ufotable改篇基本上係,揀咩係重點,然後刪走其他,完。
空境係小說改篇,一集一個故,刪嘅多數係橙子與式9up,所以節奏冇問題。
TV就出事啦,就唔到一集24分鐘嘅片長,可以冇起承轉合,一節甚至全集冇爆點,片尾可以sharp cut唔留懸念。
Fate HF第三章照搬原著劇本都出事,故事入面只係1日半嘅事,game係結局篇所以就算好多事發生,又講設定說教,都唔會悶,重好好睇添。不過第二章實在太精彩,須藤友徳又係神,唔理啦。
無限列車得一集,都有人反映節奏怪。
漫畫畫得唔好,但故仔係幾好睇,
打鬥易明唔拖泥帶水,劇情一路去,
一開漫畫停唔到手睇到尾,
結局完美收尾,好過好多套漫畫
ufo會搞掂畫得唔靚呢個問題
第一次睇,套新電影red啲畫+劇情,嚇到鳩縮
其實作為一個故仔
鬼滅真係算唔錯
冇咩大道理
總之就係邪不能勝正呢d 王道漫
輕鬆睇係有趣
從來都唔係垃圾
不過連登係咁
一係神作
一係垃圾
唔係神作就一定要係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞