用緊iPhone既你,究竟跪低左買icloud storage未?

232 回覆
18 Like 536 Dislike
我而家都係用緊Synology photo backup, 最唔方便係Delete iphone 啲相, 要係NAS 做多次.
直接去syno到del 咪得
有冇諗過你老婆都係放A片
不過係佢做女主角
不過係相/片 contact only, 你其他apps/ apps 內容唔會有 backup
給你老母力
最初用iphone我都係用itunes,但佢無得淨係備份相,所以自動備份就會食勁多位

然後最大問題係佢備份完係出一個整合左既亂碼file比你recovery用,而唔係我想要既逐張逐張相既獨立file,唔會係電腦睇到相,所以已經放棄左itunes好耐

當然用macbook就無呢個問題,但係我用Windows
而家好多apps都識自動備份相同片,我用緊Amazon Photos,無限任用。另pCloud個啲app全部都識自動讀Photo Album再放上cloud,連iCloud都唔駛用。以前就話煩,而家都改曬好耐。

Windows理論上係檔案管理員會見到有部相機,入去抄番DCIM出黎就得。
上網睇完覺得唯一無咁好既位就係無得自動convert HEIC 去 jpg,所以過到電腦又要再用第三方軟件做convert
同埋有機會backup過程無電但又霸左個位無得充電
以上壞處都係豆腐備份可以解決既問題
通常毒撚先鍾意搞咁多色水
用緊onedrive自動backip 相同片
你部撚屌電腦都會中㗎,記得咪撚用
差開問吓點樣可以將iCloud 變成network drive
淨係過file淨用免費果5gb都夠
要過嘢就掉落icloud drive
One drive
用黎backup 好似買個保障
原來apple 都唔叫藍
老實講,我覺得Onedrive好用D

如何刪除iPhone照片而非iCloud上的照片
https://tw.easeus.com/amp/iphone-data-transfer/how-to-delete-photos-from-iphone-but-not-icloud.html
你係咪試過work?因為呢個方法我試左唔work,唔知點解search到0 items,就算轉左format做most compatible都係咁
其實如果咁簡單就可以做到,我都唔會浪費時間出post
同你一樣 , 次次插電腦backup. 乜都 load 唔到 ,load 到又成日斷,又唔想用 icloud。最後買左豆腐 唔洗煩,都買得過
會唔會好花時間管理
完全work到

就算你唔work,都有大把唔使插線過file嘅方法
唔一定係傳統插線拉file先叫方便

你search下 “Airdrop windows”都大把無線過file方法

另外,過file同back up係兩件事

你用iCloud / 豆腐 / NAS 都用唔到你最推崇嘅拉file過相。諗清楚你想解決邊個問題先
想知iCloud 有冇呢個功能?
我都比呢個功能吸引 唔知要goggle 定I cloud好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞