用緊iPhone既你,究竟跪低左買icloud storage未?

232 回覆
18 Like 536 Dislike
香港同支那啲機
好似前幾代都係一樣
要著mon 先得
不嬲中港澳都係一樣
不過今年原本個sos function 過唔到中共果關所以咪大家齊齊無得用囉(去到美加)
有小朋友先明
我成日番睇
由出世到依家
都係唔夠用
5 同 15 都係無用
Airdrop 過乜都方便
而家好多人連電腦都冇
drag 乜鬼 drop
咪咁毒啦
多啲同人接觸吓啦
5GB 係俾你試吓用
好似以前啲software嘅TRIAL咁
唔需要Backup 啲資料留返喺電話度就得啦
佢會成日提你爆咗容量
叫你俾錢
買部MacBook airdrop / Image capture
我建議你去CHECK下你老婆SAVE緊D咩片
會唔會係同第2個拍扑野自拍你唔知唓
帽事嘅
I know that feel bro

過萬張相用傳統方法過電腦已經唔得,好快就斷

以前一路用開呢個方法backup ,又唔想買ICloud storage
好撚mean
建議check下你老婆個隱藏相簿
最大敗筆係佢唔似icloud果隻自動晚晚同步
要定期手動入app 備份上nas(可background)
不過可以整個shortcut automate咗開app呢個步驟
用wifi既automation每次run都要confirm
我set咗每次叉電就開photo app備份
我明你

雖然係咁 我仍然都係揀過先backup
7.0唔使
但係幾乎會永遠綁住
有1日有另1個os好用/icloud瘋狂加價點算?
利申用synology backup
所以我backup永遠有幾份
電話local一份
icloud(sync 可能唔計) 一份
google photo(free 低清) 一份
synology photo 一份
hyper backup落external harddisc一份
我好清楚自己想要咩,就係想iphone可以簡單地import到相去PC/Hard disk
但問題就係iphone做唔到,而我又未搵到方法可以唔洗咁麻煩就過到相落電腦

其實我唔prefer iCloud,我係prefer backup落自己hard disk多過上雲端server,一黎私隱較好,二黎我係會得閒睇返相既人,上cloud又要再下載返又慢。

當然一定會有人選擇直接用錢買icloud就唔洗諗唔洗煩,但大家需要既同考慮既野係唔一樣,我亦唔想無限期地俾月費,寧願俾一次性既錢買豆腐備份/hard disk。

好彩都有幾位ching俾到幾個有用既建議我可以有icloud以外既出路可以試試包括豆腐備份,Synology NAS
唔會買。因為只係要嚟過File用.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞