IT QA 前景分享 (For 新入行)

206 回覆
13 Like 54 Dislike
應該仲有唔小bank請local tester,title有可能叫ba但做既野完全係uat
app / api automation而家係咪都主流python pytest + appium
而加做QA, 3萬人工係唔係到左樽頸位
感覺好難再升
升manager,咪有得再升
另外,fintech senior QA都過3萬
但係好似而加fin唔fintech 嘅senior
都大概3-4萬已經到左頂?
我條team個senior做左7-8年好似都係4萬頭
利申:fintech project
無咁低嘅 我見港資銀行請test lead 5年經都出到50k
上唔到 manager / lead 係咁上下
樓下講 lead 咪上到 50K
30K掛
想問下QA黎講 Bank 既domain knowledge 算唔算有用 同值唔值得入行?
定真係Fintech算係最好?
Bank domain knowledge 有用呀,值得入行,唔啱之後轉番出黎其他domain 都得。
係入行果下要d運氣同interview 技巧
想問下我呢個情況應該點部署?
本身工程但唔係IT出身,0 code底
做咗一年政府+一年銀行UAT Tester
主要做Manual Test
要同IT Tech ,User開會傾吓log
因為公司冇咩BA,好多時都要靠自己問user/ IT
仲有靠自己睇System Spec/ Program Spec
做test 開會 報log endorse一腳踢
頂唔順間銀行太亂所以冇續約

以前做政府job試過學Selenium IDE
最近完約想學多啲automation
但銀行唔多見有Automation 嘅工
想問下應唔應該轉Domain去學?
會唔會好難轉返入Fintech
近排銀行開少咗位
有Agent介紹飲食業/保險業嘅工,諗緊轉唔轉好

同埋想裝備自己應該由咩嘢學起好?
下份工係唔係應該搵QA? 搵銀行?
唔太等錢使但怕等銀行嘅工太耐空白期長
聽閒銀行唔多請auto QA 始終好驚搞爛入面D野 唔敢搏
反而請manual 多
飲食係咪指美X 聽人講入面做到仆街
其實多唔多公司開到40k以上請QA? 有冇唔係m又唔係automation嘅?
有finance sector 一定唔會轉飲食
人工低又閪

係 最重要cv冇啦啦塞左個飲食入去
變到好奇怪
仲要manual 咁禁千成個單一日 cls

有追post嘅巴絲可唔可以講下現職tester咩人工,幾多年經驗同有咩background?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞