IT QA 前景分享 (For 新入行)

206 回覆
13 Like 54 Dislike
首先testing 有分UAT同SIT,一般SIT比較technical ,UAT比較business,冇IT底係做唔到SIT,working level就睇requirement,寫test case,execute test case,報bug,勁少少就可以自己睇埋database,log,搵root cause
Business強睇requirement 有優勢,tech強分析問題有優勢
fintech 會比較高
其實UAT同QA有咩分別?
有時見啲title係請uat tester 有時係qa engineer

同埋其實升到上qa manager有冇咩hard skill係一定要既?
uat 係user acceptance testing
QA 係Quality Assurance
講左基本野先,通常developer 寫完code,IT department 會做SIT (testing),PASS左就比 user department 做 UAT (testing),之後就可以release 出街
QA同tester 係試野果條友嘅唔同叫法,同一樣野黎
UAT tester 就講到明係做UAT,9成係under user department
QA engineer 通常係under IT department,SIT/UAT 都有機會做

QA manager 嘅 hard skill 好多喎
首先要好熟個 System Development Life Cycle (SDLC), 咁先做到個test schedule
其次要好清楚同 testing 相關嘅標準,現實係唔會跟足個標準,但QA manager 就一定要知道唔跟足有咩影響
例如寫test case 係有standard 嘅format ,報bug 係有standard 嘅format,同嚴重性分級
另外就係要識危機處理,如果出左事要點處理,例如development 遲左,testing場死左幾日,user 大改requirement (有時係法律問題一定要改)
講住咁多先
QA 幾多年上到30K? 幾多年做到Senior?
5-8年
仲有冇人
做開aco 文科底點入行
唔一定要識coding,可以行technical 路線,可以行management 路線,Business domain knowledge 係最重要,但要搵到工先有得學
文科底入行會好辛苦唔建議
如果真係要入就盡量搵fintech,junior QA 冇乜requirement正常人都有機會請,搵多工幾份總會有offer
冇code 底做唔做到?
基本上全部大公司都請,地鐵,地產,hktvmall,美心,等等
之前答過,冇code底做到,可以行management路線,但理科/商科底會好少少,文科底會好辛苦
其實分工冇分咁細,QA做做下變user 又得,變BA又得,變PM又得,都係睇能力
能力高想做多d野,唔會有人阻止你
能力低就做好自己本份先啦
SIT同UAT邊個價錢d?
前期應該SIT 高d,始終要IT底先做到
manager後,應該差唔多

UAT 近business user 學domain knowledge 易d
SIT 近IT programmer 學tech 野易d

利申: 兩樣都做過
純手動QA幾錢人工
通常QA engineer 果d係做SIT
UAT tester 多位過 SIT tester 係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞