IT QA 前景分享 (For 新入行)

206 回覆
13 Like 54 Dislike
UAT學完domain knowledge轉唔轉到product owner
QA同BA分別係?
出路、前景邊個好啲?
有development就會有qa既啦 而家呢個世界做IT起碼唔會失業先
tester
BA 2年經, 之前搵工個陣比個獵頭叫左佢in QA lead, 見係zoom咪in下,過2日就打黎開30k,心諗未FT做過qa都請就覺得qa都係sip時間多
係,但寫code果班通常冇時間寫integration test,淨係dev同寫unit test都夠用晒佢地d時間啦

其實寫code果個都可以開埋會拎req,又可以做埋support,network又得,咁講係咪pm/ba/network/support全部唔使要,淨係請dev做就得?
qa lead點會開30k 而家普通一個qa仔,fintech既開30k,非fintech都開20-25k,qa lead 30k? 起碼比個agent食左一半糧
轉到呀,不過少人咁做
senior 應該 3-6萬
junior 應該 2-4萬
班auto QA係香港人? 我平時同大陸或者印度夾多,好少接觸香港auto QA
QA 係programmer 用完development,你幫佢試下有冇問題
BA 係問 user 拎requirement ,之後寫份document 比 programmer 做野

BA 通常難入行d,因為通常要一個人搞掂哂,會傾向請senior
QA 相對門檻會低少少,因為通常大project 會請多幾個QA,多junior 位

前景我自己覺得QA易上managemt,但感覺好似易比人取代
BA通常要做死同一個industry先高人工,但好難比人取代因為domain knowledge 其實好少人知道哂成個flow,大部分人都係知其中一部分
做緊Fintech payment App BA , d 大陸野爛到仆街 做得都幾辛苦
大公司就係,細公司一個SA做埋BA同QA野都得
一分錢一分貨,A貨係咁上下,印度人都係差唔到水平係識英文咁解
BA 轉 QA lead 好正常姐,BA都會負責review下test case,plan下schedule ,同QA lead 做嘅野都有部分一樣
人工方面非fintech,冇management經驗嘅QA lead 30K係正常
有咁低咩 junior qa /qa/senior qa 之後先到qa lead ,non fintech senior qa 35-50k都有,qa lead 冇咁低啦
冇ERP system ; 個個都係頭痛醫頭, 搞到d 系統一忽忽
Job title 都係名黎姐冇分咁細,細project 之得兩三個QA,senior 果個咪當QA lead囉
non fintech QA 就真係海鮮價,最低果d有人開到12K,高嘅30-40K又有,識automation個人工又高d
好似間間公司都係咁,已經慣左
唔識coding就揀啲做manual test 嘅囉。
你search 吓做FPS果間(唔係HKMA), 有請Engineer (Quality Assurance),純manual test。
知道馬會成日請qa 出手又低
有咩cert值得考?
12K係咩料12K應該得港資公司先開到,如果間公司QA開12K,咁同grade DEV都可能得15k

我見LinkedIn 堆qa job人工唔低,有d 寫uat tester都可以30k up,就咁quality assurance engineer 25-55k都有,automation quality assurance engineer就多數35k up,最高寫70k都見過

Qa manager d job好似平均都高過50k,有時見到bank/fintech出到70-100k

同dev比就人工升幅冇咁快同高,比較靠經驗既一個位,但qa競爭低過dev,又冇咁大壓力,其實唔錯
你而家做緊咩位
幾多年經
轉工歷程同人工加幅係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞