IT QA 前景分享 (For 新入行)

206 回覆
13 Like 54 Dislike
第二段,唔係講笑,大把公司係咁樣

如果分工咁唔仔細,淨係搵個dev做晒咁多樣野,咁間公司肯定唔係大公司,得startup 同港資公司先會咁
中晒港資 startup

我都覺得auto qa 個定位係有d廢,因為code 好多時要dev 幫手,functional 又要問番 manual qa,test data又要搵人prepare,auto qa 好似淨係負責將test case 轉script,run 個script咁,而呢part其實都唔算難
pmp scrum agile果d
7年, QA lead
最近兩份係fintech 開始加得多,轉工加2x%
由nonfintech轉fintech 果下好難,要係咁搵工,睇下有冇人比機會
dev 搵工一定易過 qa 好多
fintech 高人工果d工,要有solid domain knowledge ,其實市場少人符合資格,所以人工搶高左
例如會要求你有5年wealth management 經驗,咁即係你做開果樣就只可以搵番同一個sector 嘅工,所以搵工選擇得好少
宏觀咁講qa搵工實難過dev既由其香港 香港人唔多公司重視software quality,又或者覺得dev試埋咪得

不過ibank/bank/software company/e-commerce暫時都見到有請緊qa,financial industry 請既qa,多數寫有domain knowledge 既係plus但唔係must,都還好既,同埋如果唔係CS出身打code冇咁勁,做automation qa都好,移民唔怕搵唔到工

講好發展同好搵,dev一定屌打qa/ba/network/infra/support,同埋dev搵工一定係最易,呢樣冇得講,不過qa都唔係差姐,起碼而家我見到入門qa起薪大部分都過20k,senior 非financial industry 都有30-50k,算係咁
點解會想走番出黎 degree底?
想問有咩 國際通用 cert 有用d
QA好似冇cert ,所以通常都係考 project man 嘅cert ,易d升QA manager
入門就istqb 果啲,但喺香港就無乜用。
文科人,入面可以睇乜野書/片學住最基本果堆?
首先文科底要預左學得好辛苦

入行QA,最基本可以google下Systems development life cycle

其他野我建議返工先學,因為新手通常連 functional specification (你當係有d似電器說明書咁) 都未識睇

如果連說明書都未識睇又點做testing呢

所以通常 junior + non-tech 都係跟住test case 試簡單野先,之後慢慢學個business logic 同 system logic,再下一步先開始寫test case同接觸systems development life cycle

business logic 同 system logic 對新手係最難而且每一份工都唔同,要返左工先學到

最後講多句廢話,返工唔同返學有課本有老師學你,好多時係要靠你主動學同問,人地見你學完幫到手,就再教你多d野
如果見你連基本野都搞唔掂,係唔會有教你再進階嘅野
係,其實automation 有人教嘅話,應該唔難學識,但搵工果時就有門檻咁解,而且宜家大趨勢係大陸印度人做automation,所以香港都係請senior/manager位多,新人難入行

利申: 有programming 底,冇automation經驗搵工都冇offer
而家實數搵緊幾多?
其實要識到邊個程度先可以做auto
淨係到locator係咪唔夠
40K
我覺得junior 識用postman call下API,識少少javascript 都夠
fg想問下
it degree +有好basic既code底(react/node/mongoDB)
唔介意由manual tester慢慢入行 應該叫價幾多?
同埋interview係問technical嘢多?
做dev,qa只係可有可無
有IT底,想轉入嚟,有咩要留意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞