IT QA 前景分享 (For 新入行)

206 回覆
13 Like 54 Dislike
睇ISTQB CTFL syllabus 就算現職公司幾HEA 幾冇譜都好 內心都要有正確既model 要記住自己唔係撳掣咁簡單
finTech / virtual bank / assurance 掂唔掂到錢都要QA幫手 未來既話個人私穩資料 虛擬身份 等等都會需求大 呢行會越黎越專
QA會唔會掂到github source code?
SIT QA 有機會掂到,或者自己可以要求,通常見你咁有心都比你睇埋
有無人做緊 clover health QA
邊到嘅auto qa會好多時要dev幫手?
利申: 做auto qa manager
咁啱見到有個qa post,幾有趣, 留下言先
小弟畢業出嚟做咗兩年dev, 機緣巧合下做咗auto qa
其實我做auto qa 一開波已經無畀過dev嗰邊掂我啲code,qa team以外嘅人係無條git嘅權限
做過waterfall又做過agile, QA唔係淨係做test execution
好嘅qa 係由一開始software design已經要involve, 要開始做risk analysis
之後寫api test, design ui test
prepare好啲test data
之後execution呢啲係基本嘢,gen report blablabla
但qa 做有要做governance同involve喺release management
所以其實qa都好多嘢搞

仲有時要玩埋啲咩exploratory test

利申:喺一間算大型嘅金融相關公司做auto qa manager, 人工60k up
下面啲auto engineer (都要做manual同design test case),普遍都過30k
用開咩automation tools
有冇覺得d user/老細 對automation test有過高期望
ui 都係selenium, appium, cypress , UFT
performance 就 jmeter
api 就 postman

um…. 你講得好啱,老闆覺得automation test做完之後production係唔可能出錯,同埋會覺得做1000幾百隻ui test case可以 一個鐘就過晒😂
呢個時候要考soft skill
師兄都好揪得,我淨識用UFT, 但manual test 同main個test site為主

唔係間間公司都有咁多test tools比你用
Tester由manual 轉auto 都唔易
唔好咁講,邊到揪得
咁啱一開始學做auto qa已經係入大公司做
所以啲governance set好晒又多resources
我未試過寄生喺dev team入面
一開始已經係有條大嘅qa department / team喺到
會易啲
多謝Ching分享,想問你條team大約幾多人?係睇哂manual test, auto test, release management 咁堅?

另外,你講嘅QA工作,我諗應該得FI industry 先算係做得比較足,其他人留言吊qa 廢果d應該未做過 FI industry
我條team由head到最低大約30幾人,睇晒所有quality相關嘅嘢,連test env個set up都會involve

係,大部分細公司唔重視qa係因為佢地啲business 嘅risk唔大,唔使專門嘅人去做quality
但finance相關嘅公司,做足qa程序其實係risk management嘅其中一環

試諗下,日日幾千幾百萬上落,隻app死咗個main function 係幾咁癲
最少我喺大公司做qa,production有問題都未試過係大嘅問題
因為我地一開始就已經做埋criticality analysis ,分析晒啲risk嘅高低

不過唔係個個都做FI,仲要係大公司嘅
你就好啦,我仲未機會做過純QA嘅department,通常一係under dev,一係under user,未做過10個QA以上嘅department。
現實環境好多時,QA人手又唔多,時間又唔夠,趕頭趕命做到基本野已經偷笑
Ching 介唔介意keep個contact?始終做呢行好細,可能遲早會相遇
i mean做呢個field
ok ar
點睇做開manual+少少auto黎見工?
做左8,9年剩係寫過web 同api automation ,唔算好熟coding,但自問轉唔同公司個陣都好快上手幫到寫。但要由零開始setup 個framework既話就未試過
睇你in咩grade,如果senior 啲的話係要求起碼可以from scratch寫到
同埋加啲新function
基本programming知識比如寫下collection(即係hash map呢啲)都要有
巴打有無推介邊啲網/ youtube自學
可行
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞