IT QA 前景分享 (For 新入行)

206 回覆
13 Like 54 Dislike
就係唔想做dev日日都掂大量code
Btw 多謝建議
強烈建議做一年dev,之後先轉QA
盡量搵fintech 工,人工高好多
揀左non fintech 之後要轉番fintech 會有d難,所以最好junior 位入行
簡單總結
1. QA入行首選fintech (人工高)
2. IT degree 想做QA,強烈建議做一年dev先,之後再轉QA,無論係人工定career path 都有著數
3. 非IT底都可以入行,但文科人會辛苦d
4. Interview 之前可以google下 development life cycle 睇下先
5. Automation 要識用postman call API,用其中一種language (python, java, javascript, ruby)寫script
6. 有3個發展方向,technical 做automation QA,management 做 Project/QA manager,business 做 business analyst / product owner
我0 code 2年
做APM 都40k
fg真係有20k咩
fg QA應該好少20K,但一兩年經就唔難20K
咁正常係幾多其實識少少js既話會唔會有機會in到automation tester
有幾多人會為咗做qa而做dev 先 掉轉就見好多
想知user uat 同 QA uat 主要既分別係?
user uat我明白,QA uat 係主力試 bug同error? 個goal/exit criteria一般會係點?
16-18K掛,automation tester 通常唔會請fg
係呀,我自己都係唔想寫code,所以做QA,但之後發現就算唔想做,其實都應該做一年dev先,條路會易行d
其實原則上係冇分別,不過現實中 User 主要職責係做BAU野唔係UAT,所以通常要求會低少少,QA 主要職責係做UAT個要求就高少少
具體細節
1. 寫test case,要逐條requirement 寫positive 同 exceptional 嘅test case,寫完要比BA review,之後再改
2. 要有daily report 講番每日進度係咪ontrack
3. 報bug,要寫埋可唔可以 replicate 到,replicate到就寫番個detail step。另外,如果太耐都未fix,要搵dev追進步

講住咁多先,其實就ba, qa, pm做野會有部分重覆,通常QA 行前一步咪有時做埋部分BA, PM 嘅野
QA 轉IT AUDIT有冇人試過,感覺IT AUDIT因為係第3方唔係UNDER DEV TEAM,個天花板同埋權力應該都比QA高? 雖然兩個都係ENSURE 個SOFTWARE 質量,但呢兩個範疇一個係負責功能,一個比較上係負責安全,唔肯定有QA經驗可唔可以走去考CISA果D CERT
工作上見到,覺得IT audit 唔係咁好做,一方面話就話check人野,但現實之中就係循例抽查望下,走流程寫report
權力方面,通常都係check 完野,發覺format,doc,test evidence 有問題,要改就project team 要全力盡快搞掂,都可以話權力大嘅,但就唔係上司對下屬果種
講番QA ,首先user team 都可以有QA,權力都可以好大睇公司,因為其實大project 出街都真係靠信個QA manager,講緊成千個test case,其他人淨係知個大數,實際情況得dev同qa最清楚,所以project 中後段嘅時間QA權力都唔細
不過,QA 有樣唔好就係最近開始有公司搵大陸印度人,香港QA 職位少左,IT audit 應該冇得搵大陸印度人做,感覺穩陣d

總結,我覺得都係睇興趣啦,兩個工作都各有好處壞處
It audit 好搵好多
Qa可有可無,咁點解市面上咁多qa job,由其外國
雖然工作性質好似仲悶同冇咁technical ,code都唔使打,check野有工具幫手,寫report既時間佔好多,更加似文職,但又好似真係人工高d
外國就唔好講啦,香港既,qa同ba同pm咪又係差唔多,你係香港做純qa?齋做test?qa你識code就做dev,識business 就做ba,是但識一樣去做19 tester?19 tester 乜都唔撚識有手有腳就做得
寫寫下就係dev 寫埋
有時要call返 programme 嘅object name 去認

唔係xy
咁又唔係,可能我公司係美資,做Trading software,QA 職能係跟番果邊,主要都係manual+automation+release process,manual主要係係每個sprint出patch release/major validate new features+bug fix,automation 就主要係integration tests,release就唔使講。 咁做齊上面既野首先要識business work flow,同用熟晒d product 點用先,點set env ,然後automation 又要識打下code同用testing framework,又要做UI automation 同Functional automation

你口中有手有腳就做得既qa,係咪指uat tester跟單禁制果d?係我眼中QA同UAT tester係兩樣野黎 同埋你話外國就唔好講?點解唔好講
因為上面啲人講緊qa20k30k嗰啲都唔係外國唔係你講嗰啲qa,只係香港好多所謂qa實際ba tester pm 混合既廉價勞工
「好」或者「正常」qa 同uat tester 係兩樣野
不過見唔少混水摸魚 同uat tester冇乜分別
咁可能要睇公司性質,做同賣software既公司對QA職能係清楚好多同要求高好多,但做user side既公司,QA就似用完即棄/學你咁講係混合版咁用法,入門門檻亦低d
香港公司有幾可要分到禁細禁專
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞