IT討論區(174) - Become a professional programmer

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
冇人講BAU好事嚟 成個term不倫不類
你問緊邊個party? Exchange? Clearing? Broker? Participant? Data vendor?
你用黎做啲咩?
你講緊咩程度既down? 咩程度既persist? 咩程度既critical?

Btw呢個世界有好多野其實唔係咁critical 人命一條都係幾十萬至幾百萬 如果一野死好多人咁個均價就更低
好多時大家諗既persistent程度係over engineering左 與其用搞咁多野 不如由佢fail
唔好話咩由佢fail係妥協instead of正確 由佢fail然後坐低傾點收科先係低成本既正確做法
咩係BAU。。。
BAU定HBU
Business as usual
有無inhouse SWE巴打平時番工都係搞掂個task就算
唔會點自己研究埋個framework / 學其他野
其實之前都聽過有巴打咁形容
但點解會叫叫水嘢
研究下唔使即刻做下個task 住
咁一定會研究啦
唔通做啲task 好開心咩
sqlite有in memory
有 仲要公司用舊tech 遲d轉唔返出去
每逢轉工先會睇返公司glassdoor 其他人搵幾多同多唔多人數臭公司
glassdoor 人工同數臭comment 最可靠
好評如果係假會有數臭comment 踢爆
你個use case係點

time T insert
time T+1 select sum (col) from table
咁?
我明你想點
你基本上想寫sql query一個in memory array

用numpy仲好
fpga
返工做木椅 面試造火箭
認真你呢堆頂盡都係SIMD
唔夠GPU揪
你個strategy要食啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞