IT討論區(174) - Become a professional programmer

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你米亂屈。我呃反食。。
我一上水就無人講嘢。。都系走先。。
玩樓
垃圾幾高gpa都係垃圾
咁又唔係咁講 醒既人讀咩都醒

當然HKU本身一堆垃圾 就唔駛用到呢個規律既
一大出名易double major
以手巴interview既經驗黎講
手巴勸大家玩得掂先好double major 唔好問a major又唔精 問b major又唔精
唔好以為in tech pos 個interviewer就唔識問數/stat/finance/physics先得架
訓醒未呢個世界大把醒既人 唔駛啲所謂”source” aka cheating都可以正正經經做到好成績

當然呢樣野唔適用於香港 偷野可以雅稱m野筍野 欺凌雅稱o camp hall culture
成堆垃圾 你地自high 飽佢
唔好誤會 手巴係講在坐各位都係垃圾
咪問返四大力學 當然控制返個時間
你講嘅人醒人一定有但係 gpa > 3.5 嘅人有相當一部分都唔係呢種

手巴一開頭咪講緊「垃圾幾高gpa都係垃圾」

所以我覺得單用一個咁多水份嘅 first yr gpa 去決定一個人是否適合讀某 major 係唔合理的

不可回收垃圾冇咩必要認真咁分類 尤其係間大學係垃圾堆填區而唔係回收中心
其實出花招得過且過真係無撚用的
Interviewer佢既年代有佢地既花招 雖然跟唔貼啲00後花招 但絕對分得出邊啲人堂堂正正咁做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞