IT討論區(174) - Become a professional programmer

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
有試過headless ui
但要style 佢真係好煩
當然計 點解唔計
但用得呢啲都係要fully customise 由頭寫好晒時間
小弟冇認真用過
個人都唔太中意html塞一大堆string define css
但聽講幾多人中意用 感覺似升級版既bootstrap
我覺得tailwind 同mui/bootstrap 分別都幾大,唔排除有人唔計所以問一問

而家開咗個project嚟玩,feel like好多位都係re invent the wheel寫返啲mui已經有(同埋寫得比我好),因為我唔識design,唔會有自己design system俾我跟住嚟由頭砌component
睇嚟都係玩下當預習下新工個stack算
Mui好難寫得差 因為有個框架係度
Tailwind呢啲由頭寫起 天花板可以好高 地板都可以好低
講到尾睇公司 有時唔到我地揀
呢啲fully customise要用好多時間 唔急起貨既 當操下css都唔錯既
我都唔鍾意一大抽class
同埋啲想用個property 唔知個短名係乜
但個file size唔會愈寫愈大

我覺得tailwind好用既地方係
起layout好快
唔洗打埋啲咩display: flex
flexDirection: column
又長又重複
account 就咁睇人工其實都唔係咁差
係ot嚴重
而家理解
呢個好似仲未計bonus
唔要work life balance
做account 其實易啲
有邊行認真做係易做?
剩係知做偶像就輕鬆
IT越認真越易做
做偶像都有可能比大電視砸親
開ticket比牙頭知
No offer
office過咗期 可以點算?
https://lih.kg/3160150

手巴嬲 號召大家以後唔好幫呢條友答IT野
舊公司team人好chur得,有咩bug大家會好快一齊搵咩事同fix。轉左工入左新team,不諭同team人定隔離team,感覺都好reluctant,一句講晒就係好慢其實明明有deadline,但lead proj個owner都唔會好active去解決問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞