IT討論區(174) - Become a professional programmer

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
咩意思
得 但係你心目中自學幾耐?
嘩屌呢個cls仲未俾人炒
正常係需要幾耐?
啱啱上網睇,Web developer個自學過程好似幾有趣咁
引用返我之前講過:
你諗下你而家由零開始,要花幾多時間先可以去到一個程度,可以同4年(+1年intern)既fg爭位
咁即係唔建議
即係四年
自學四年先有機會搵到工?
你話你爸爸係公司主席 咁你咩都唔識都好大機會搵到工架
你想一般條件下 搵到工機會差唔多既 咁人地付出幾多 你咪付出幾多囉
了解了解
冇話建唔建議,只係比個reference point你
咁其實直接啲嚟講都係去讀比較好啲係咪
3年 exp
In 過 no offer
覺得佢地幾重視finance related experience
可能想build up 自己係一間financial institution 嘅形象
Technical 黎講唔難 都係果幾味core java 問題
有少少system design, 介紹下識邊種design pattern
Implement 過邊種caching method
佢地係睇唔同team 嘅大佬睇中你個cv 就見下你 唔一定會有4 5 round
大概係咁
辭職讀fulltime我唔鼓勵,讀part time又不如自學
建議你起碼去認識下呢一行先,乜都唔識好難討論,搵錢係冇懶人包
睇八股文睇到開始想番去讀書重新學過哂D野
照報冇問題
不過依家個市非常差 headcount 冇以前咁多係真嘅
半年~1年前搶人搶得好勁 crypto bybit + HKx
消化左幾百人 依家請夠左可以慢慢揀人
所以放平常心就得
每個人資質唔同,有擔心或者想快既讀bootcamp算啦
雞精班咁4個月就可以去搵工,香港IT好多位都係9流流,周圍都缺人
好多fg 讀4年+1年intern都係咩都唔識,唔需要太神化佢地,再者要比都係同ive比啦
咁有無方法可以認識下呢一行先?
巴打好勤力
多謝意見
咁即係其實IVE嗰啲仲實際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞